Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Handboek procesbegeleiden voor teamcoaches - 'Gaf mij een opfrisser'

Handboek procesbegeleiden voor teamcoaches - Rake interventies in het hier-en-nu belooft praktische vaardigheden die je als teamcoach of procesbegeleider direct kunt inzetten. Maakt het de belofte waar?

Rick Lindeman | 25 augustus 2020 | 2-3 minuten leestijd

Veel facilitators en managers krijgen op een zeker moment te maken met teamcoaching. Je team zit in een 'stormingfase', of er is veel oud zeer. Soms wordt je er ineens mee geconfronteerd, midden in een sessie over iets heel anders. Op een ander moment krijg je het mee tussen de regels door in het verhaal bij een intake. En dan is het goed om te weten wat wel, maar ook vooral wat niet te doen.

Het Handboek procesbegeleiden voor teamcoaches van Jaco van der Schoor en Daan Rookmaaker probeert hiervoor handvatten te bieden, via 'rake interventies in het hier en nu'. Door schema's en oefeningen wordt duidelijk gemaakt welke interventie waar past. Steeds grijpen ze terug op de driehoek: Autonome groepsdynamica, je ontwikkelopdracht en jezelf. Hierdoor weet je steeds waar je je bevindt in die driehoek. Dat biedt een stevige fundatie en geeft zelfvertrouwen voor als je daadwerkelijk in zo'n situatie bevindt.

Ik vind het knappe aan het boek dat het ook durft te schrijven over situaties waarbij je niet op het ideale moment binnenkomt. Immers, in de praktijk heb je het ook niet vaak te kiezen, wanneer er zich een lastige  situatie voordoet. Zo beschrijft het bijvoorbeeld situaties waar je opdrachtgever niet de echte opdrachtgever blijkt, of momenten waarop kritiek op jou als neutrale procesbegeleider ontstaat. Hiermee laten Rookmaaker en Van der Schoor zien de positie van de procesbegeleider serieus te nemen. Dat geeft houvast in lastige situaties tegenover een manager die vooral zijn eigen beeld wil projecteren op de situatie.

Grafisch had het boek wat diverser gemogen. De genoemde driehoek wordt heel vaak afgebeeld en is bijna altijd hetzelfde. De verschillende uitdagingen plotten op die driehoek moet je nu zelf doen. Daar had de uitgever veel meer mee kunnen doen. Op hun 'School voor Procesbegeleiden' zullen van der Schoor en Rookmaaker immers ook vaak op een flipover wilde pijlen op die driehoek tekenen. Dat is een gemiste kans die de impact van het boek had kunnen vergroten.

Procesbegeleiden voor teamcoaches is een heel praktisch boek, dat mij meteen een opfrisser gaf van Teamcoachcurssussen die ik het verleden heb gevolgd. Uiteindelijk is procesbegeleiden een vak waarin ook vooral ervaring een grote rol speelt. Dit boek is zeker een heel goede start om te beginnen met het maken van de benodigde vlieguren. Ik zweef er weer een stukje verder mee.

Over Rick Lindeman

Rick Lindeman is Master Facilitator en Veranderaar. Daarnaast is hij Auteur van het Natuurcanvas.

Hij is de oprichter van het Faciliteer Atelier. Dit verzorgt strategische workshops voor klanten zo breed als de Indonesische overheid en de Nederlandse Gamedeveloper community.

 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden