Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Digitale diensten regisseren - 'Mag niet ontbreken in IT boekenkast'

Organisaties digitaliseren steeds verder, diensten worden complexer en hebben vaak verschillende leveranciers. De behoefte aan afstemming, tussen de diensten en de leveranciers, en regie is daardoor steeds groter geworden.

Carla Verwijs | 22 september 2020 | 2-3 minuten leestijd

Regie is begonnen bij de overheid, maar we komen het nu steeds vaker tegen in andere sectoren. Het boek Digitale diensten regisseren, geschreven door Ronald Israels, beschrijft een regiemodel en werkt dit praktisch en gedetailleerd uit.

Digitale diensten regisseren heeft een duidelijke opbouw: eerst worden de belangrijkste begrippen rondom regie uitgelegd, vervolgens wordt ingegaan op het ontwerpen en implementeren van regie. Daarna komt de praktijk aan bod en ten slotte kijkt Israels naar toekomstige ontwikkelingen. In de bijlagen staat nog heel veel informatie, een deel wat zeker niet genegeerd moet worden.

Regie in het regiemodel bestaat uit drie onderdelen: besturen (governance), orkestreren en integreren. Besturen, het hoogste niveau, bestaat onder andere uit het definiëren van plannen en beleid, het maken van keuzes van het dienstenportfolio en zorgt voor toezicht en prestatiesturing. Orkestreren bestaat onder andere uit het definiëren van de diensten en de doelgroepen van deze diensten, het contracteren van de dienstenleveranciers, bouwen en testen van de nieuwe diensten. Het integreren van de componenten tot diensten bestaat uit het operationeel leveren van de diensten en het oplossen van verstoringen.

Vervolgens beschrijft Isreals een generieke aanpak in vier stappen:
- Positie bepalen, oftewel: vaststellen waar de organisatie nu staat en waar regie moet worden geïmplementeerd;
- Visie bepalen: wat is de noodzaak om te veranderen? Het resultaat is een hoog niveau organisatiemodel en aanpak;
- Detail ontwerpen van de nieuwe organisatiestructuur met de leveringsprocessen, KPI’s, communicatie;
- Implementeren.

Implementeren is relatief eenvoudig als de eerdere stappen grondig zijn doorlopen. Maar ook dan kunnen we tegen problemen aanlopen, omdat we met verandering te maken hebben. Regie raakt veel partijen, die alle betrokken moeten worden.

Dat regie geen IT-verhaal is, laat het praktijkdeel van dit boek goed zien. Regie betreft verschillende delen van de organisatie. Bovendien: er moet samengewerkt worden. Welke vorm van samenwerking kiest de organisatie? Beschouwt men leveranciers als partners, waarmee een gezamenlijke verantwoordelijkheid is voor resultaten of is het eerder een klant-leveranciersrelatie, waarbij de leverancier levert wat hij de klant belooft.

Digitale diensten regisseren is een boek dat je leest, weer weglegt en later weer eens oppakt. Een boek dat heel veel informatie bevat en overzichten, schema’s en tabellen die op verschillende momenten nuttig zijn. Ronald Israels deelt zijn inzichten en beschrijft veel praktijkvoorbeelden. Kortom, een boek dat niet in de IT-boekenkast mag ontbreken!

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

Over Carla Verwijs

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden