Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

MEER Moois - Welbeschouwd van Elizabeth Jane Howard

De Cazalets: met die prachtige vijfdelige familiekroniek veroverde de Britse Elizabeth Jane Howard (1923-2014) de afgelopen jaren de harten van vele Nederlandse lezers.

Marjan Maandag | 28 september 2020 | 1-2 minuten leestijd

Al decennia eerder, in 1956, net gedebuteerd als schrijfster, schreef ze Welbeschouwd. Een bijzonder knap geconstrueerd en meeslepend verteld relaas van een huwelijk.

Antonia Fleming krijgt in 1950, 43 jaar oud, van haar man Conrad te horen dat hij bij haar weggaat. Terwijl je je als lezer in de eerste hoofdstukken al een beeld hebt gevormd van deze fascinerende vrouw en je afvraagt hoe ze nu in hemelsnaam alleen verder moet, gaat het boek niet verder in de tijd… maar achteruit. De volgende gedeeltes spelen zich af in 1942, 1937, 1927 en 1926. En zo vormt zich een beeld van hoe het allemaal zo gekomen is met Antonia en Conrad. De Engelse titel is niet voor niets The Long View.

In een bloemrijke stijl, puttend uit autobiografische ervaringen, soms op zo’n manier gedachtenstromen volgend dat de vergelijking met Virginia Woolf zich opdringt, beschrijft Howard minutieus de verschillende fases in het leven van Antonia. Vrolijk zijn die fases merendeels niet: je moet dit boek zeker niet lezen als je zelf in een dip zit. Antonia blijkt (pas in het laatste deel uiteraard) een ingewikkelde jeugd gehad te hebben. Met terugwerkende kracht groeide mijn begrip voor haar karaktertrekken en haar handelingen, die tegelijkertijd ook zo typerend zijn voor de Britse upper middle class van de eerste helft van de vorige eeuw.

Wat een prachtboek.

Lees!! Boeken bieden rust, verdieping en kennis. Bij Managementboek vind je naast management-, juridische en computerboeken ook alle overige boeken. Bekijk ons totale aanbod.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden