Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Voorbij Het Nieuwe Werken - 'Heel actueel'

De timing van de publicatie van het boek Voorbij Het Nieuwe Werken is goed. We zijn bijna allemaal thuis aan het werk. Het is misschien niet vrijwillig, en voor velen onder ons een grote aanpassing...

Carla Verwijs | 22 oktober 2020 | 2-3 minuten leestijd

De overgang naar Het Nieuwe Werken (HNW) zoals de auteurs van Voorbij Het Nieuwe Werken - een dialoogboek die voorzien gaat minder abrupt en meer projectmatig. Inzichten uit verschillende (Belgische) cases zijn het uitgangspunt voor het boek.

De facetten van HNW zijn People, Process, Tools, Bricks en Remote. Elk facet is een deel in dit boek en wordt geschreven door een andere auteur. Deze facetten laten al zien dat HNW meer is dan medewerkers de hulpmiddelen geven die zorgen dat ze vanuit huis kunnen inloggen op het bedrijfsnetwerk en online kunnen overleggen. Vaak is een verandertraject nodig, waarbij een team van HR-medewerkers, facility, IT en verandermanagers nadenken over alle aspecten van HNW. Voor hen is Voorbij het nieuwe werken bedoeld.

People. Het aandeel van mensen (medewerkers) op het succes van de verandering mag niet worden onderschat. HNW staat voor 4V's (vrijheid, verantwoordelijkheid, vertrouwen en verbondenheid) rondom klantgerichtheid. Dit deel gaat ook in op het HR-beleid ten aanzien van de inhuur van nieuwe medewerkers. Want wat verwachten we van De Nieuwe Medewerker, of De Nieuwe Manager? Hun rollen zullen veranderen. Bij De Nieuwe Medewerker staat autonomie voorop en van De Nieuwe Manager verwachten we een coachende rol.

Process. Nadenken over processen wordt vaak over het hoofd gezien, terwijl er een andere werkwijze nodig is en dus veel processen moeten worden herzien. Laat dit vooral samen met de betrokkenen gebeuren en ga ervan uit dat het geen eenmalige actie is, want het zal nodig zijn continu verbeteringen aan te brengen.

Tools. Veel mensen denken dat HNW een kwestie van digitale hulpmiddelen inzetten is. Het is belangrijk het huidige landschap onder de loep te nemen en te beoordelen of deze toekomstbestendig is.

Bricks. Ook al gaat HNW over werken daar waar je wilt, een eigen gebouw is nog steeds belangrijk. Het is misschien wel nodig na te denken over de functie van het gebouw in HNW en wat daarvoor nodig is. Ga uit van een ‘activity-based werkomgeving', waarbij we nadenken over welke ruimtes nodig zijn voor het ondersteunen van bepaalde activiteiten.

Remote. Dit is het laatste deel en het overlapt met andere delen. Remote betekent niet dat de medewerker alle dagen thuis werkt, liever niet zelfs. Natuurlijk is dat nu anders, maar post-Covid is het goed een plan te hebben met afspraken over de nieuwe werksituatie. Daar is geen standaard aanpak voor, want elke organisatie is anders.

HNW is misschien niet nieuw maar wel heel actueel. Ik vermoed dat we nog wel een tijdje op afstand zullen werken en elkaar daarbij minder zien dan we zouden willen. Voorbij het nieuwe werken is nuttig voor bedrijven die door de Covid-19 maatregelen een zetje hebben gekregen om na te denken over andere vormen van werken. Als er iets duidelijk is geworden, dan is het dat HNW meer is dan thuiswerken en een goede voorbereiding nodig heeft.

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

Over Carla Verwijs

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Annelies Boelaert, Carla Godts, Viviane Kock
Voorbij Het Nieuwe Werken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden