Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Iedereen risicoleider - 'Praktisch, laagdrempelig en vooral logisch'

Met Iedereen risicoleider slaagt Martin van Staveren er opnieuw in om op zijn kenmerkende en inspirerende manier de focus op het risicomanagement te verbreden en verdiepen.

Erik Boers | 6 januari 2021 | 1-2 minuten leestijd

In mijn uitvoeringsorganisatie, vol trots, professionaliteit en met een hoge can-do-mentaliteit, wordt iedereen dagelijks beïnvloed door onzekerheden. Dit betekent ook dat iedereen invloed heeft, of kan hebben, op de wijze waarop onze organisatie daarmee omgaat.

Houdings- en gedragsaspecten, interactie tussen mensen en communicatie spelen dus een belangrijke rol in het succesvol zijn en blijven van onze organisatie. Onzekerheden manifesteren zich immers nooit exclusief op strategisch niveau. Van Staveren maakt in Iedereen risicoleider duidelijk dat het begint bij persoonlijk risicoleiderschap. Door zélf doelgericht om te leren gaan met onzekerheid, kan iedereen een bijdrage leveren aan het succesvol zijn van de organisatie. Hij geeft concrete handvatten om bewust te kiezen voor de middenweg en weg te blijven bij de twee uitersten, namelijk het mijden van risico, bijvoorbeeld uit angst, en het bagatelliseren of onderschatten ervan.

Als we erin slagen om vanuit risicoleiderschap de stap te maken naar persoonlijk risicoleiderschap, wordt 1+1 ook écht 3! De rol van het management is en blijft daarin wel essentieel (zie ook het boek Risicoleiderschap van Van Staveren). Managers zorgen er immers voor dat er een voedingsbodem is voor persoonlijk risicoleiderschap. Dat er sprake is van gerechtvaardigd vertrouwen. Dat transparantie en veiligheid de norm zijn. Dat de organisatie wil leren en dat elke risicoleider dus handelingsperspectief heeft en niet handelt vanuit angst, frustratie of andere psychologische blokkades.

Ik ben ervan overtuigd dat, als we er in de toekomst in slagen om persoonlijk risicoleiderschap te introduceren, de organisatie een hoog niveau van risicovolwassenheid kan bereiken. Je kunt "het spel" dan ook écht gaan spelen, waarbij risico's en kansen op een hele natuurlijke manier door de organisatie gaan stromen en elk signaal in potentie de bestuurstafel kan bereiken. We gaan ons dan stap voor stap steeds comfortabeler voelen in de dynamische en onzekere wereld waarin we dagelijks ons werk moeten doen en doelen moeten realiseren.

De kracht van de kijk van Martin van Staveren op het vakgebied komt ook in Iedereen risicoleider weer heel goed naar voren. Het boek is praktisch, laagdrempelig en vooral ook ontzettend logisch en aansprekend om mee aan de slag te gaan.

Over Erik Boers

Drs. Erik Boers is werkzaam bij Het Nieuwe Trivium, een scholingsinstituut dat klassieke filosofische disciplines toepast in de hedendaagse praktijk van management en organisatie. Hij richtte Het Nieuwe Trivium op samen met Jos Kessels. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden