Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Cultuur doe je zelf! - 'Prikkelt en daagt uit'

Cultuur is een glibberig onderwerp waar veel mensen in organisaties liefst met een grote boog omheen lopen. Moet je tegen je zin iets veranderen in je organisatie, noem het dan cultuurverandering. Dan weet je zeker dat het niets wordt.

Nico Jong | 12 januari 2021 | 2-3 minuten leestijd

Cultuurveranderingsprojecten blijven vaak heel abstract en worden met veel tamtam en kretologie de organisatie ingegooid. Marcella Bremer heeft nu een boek geschreven dat helpt om gewenste veranderingen in beeld te brengen, er het gesprek over te voeren en vervolgens concreet met elkaar aan de slag te gaan.

De auteur gebruikt daarvoor het Concurrerende Waarden Model van Cameron & Quinn, hun methoden voor Positief Leiderschap en hun online cultuurmeting, die ze in Nederland introduceerde. Ze is nummer zes op de wereldranglijst van cultuurgoeroes, publiceerde twee boeken in Amerika en schrijft actief over cultuur, leiderschap, positieve organisaties en organisatieontwikkeling in blogs en in haar eigen tijdschrift. En bovendien kan ze ook nog goed schrijven.

Cultuur doe je zelf! Is een sterk onderbouwd doe-het-zelf boek voor managers en adviseurs om in de praktijk aan de slag te gaan met organisatiecultuur via gedrag. Dat laatste maakt het meteen concreet. Het boek is ook een reactie op de nog altijd dominante mechanische denkwijze in organisatieland waarbij men de veranderingen van boven naar beneden ontwerpt en in de organisatie uitrolt. Organisaties veranderen niet, mensen wel. Cultuur ziet Bremer als groepsfenomeen en ontwikkeling is mensenwerk. Ze denkt organisch en ziet verandering als sociale beweging waarin mensen als ‘homo imitans' elkaar na-apen en beïnvloeden. Concreet aan de slag dus, via gedrag, actie en interactie.

Deel 1 van het boek is de praktische theoriebasis. De auteur beschrijft cultuur en dat een positieve variant productief en winstgevend is, maar ook mensen inspireert. Hoe verandering wel kans van slagen heeft. Wat de rol is van het Concurrerende Waarden Model en hoe je met het daarvan afgeleide Organizational Culture Assessment Instrument (OCAI) de bestaande cultuur kwantitatief tastbaar maakt. Het beeld wat daaruit komt is onderwerp van gesprekken die je voert met zoveel mogelijk mensen binnen je organisatie. Zo kom je kwalitatief uit op gedrag en denkwijzen die je zou willen zien en er ontstaan ideeën over wat je met z'n allen zou kunnen doen om de cultuur te verbeteren.

Deel 2 bevat een beschrijving van zes praktijkcases om je meer gevoel en beeld te geven hoe anderen met de methode gewerkt hebben. In het laatste deel sluit de auteur dan af met een reisplan voor cultuurontwikkeling.

Cultuur doe je zelf! is een lekker boek waarin Marcella Bremer je prikkelt en uitdaagt om met het schijnbaar weerbarstige onderwerp organisatiecultuur positief aan de slag te gaan.

Over Nico Jong

Nico Jong is senior adviseur bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden