Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

50 lessen voor ondernemers - 'Inspireert en relativeert'

In 50 lessen voor ondernemers deelt Jürgen Ingels - succesvol serial entrepreneur - zijn ervaringen en successen, maar ook de fouten die hij maakte. Het is een boek vol operationele zaken en strategieën.

Peter Vermeulen | 22 februari 2021 | 1-2 minuten leestijd

50 lessen voor ondernemers is geen boek met theoretische uitleg of technische grafieken en modellen. Maar een concreet boek vol met praktische tips die een meerwaarde moeten geven aan elke ondernemer. Schrijft Jürgen Ingels zelf over zijn boek.

Hij voorziet de lezer van concrete en praktische tips om je onderneming naar het volgende niveau te tillen. Van operations tot businessmodel, marketing en sales, de samenstelling van je team, tot de financiële opbouw van je onderneming. Dit alles illustreert hij met persoonlijke anekdotes. Daaruit blijkt dat a: ook zijn weg niet geplaveid was en b: het niet - alleen - een kwestie van slechts geluk is. Ingels schrijft: "Ondernemers die succes enkel wijten aan hun ‘fantastische' product, dienst of eigen kwaliteiten hebben misschien gelijk, maar ze vergeten dat je ook geluk nodig hebt."

Een stokpaardje van de auteur is "tijdsreductie". Hij schrijft: "Succesvol ondernemen in een digitale wereld hangt af van de manier waarop je aan tijdsreductie kan doen. Kapitaal doet ertoe, maar het gaat eigenlijk over sneller dingen realiseren dan je concurrent." Hij ziet tijdsreductie met andere woorden als een methodiek om de kansen op succes voor een ondernemer of bedrijf aanzienlijk te vergroten. Een nuttig inzicht. En zo staan er meer in het boek.
Ingels schroomt niet zijn fouten te beschrijven en vertelt wat hij ervan geleerd heeft. Chapeau. Hoofdstuk "De Porsche" is hiervan een mooi voorbeeld. Ingels zet je eerst op het verkeerde been om vervolgens zijn wijze les te delen.

Rode draad is om vooral niet op te geven en voorzichtig te zijn met wie je zaken doet of in zee gaat. Daarnaast is het van belang om met tegenslag leren om te gaan. Maar ook dat je goed na moet denken voordat je een advies uitbrengt over de aanschaf van een Porsche door de CEO, dan wel een kalkoensyndroom oploopt. Doordat het boek bestaat uit anekdotes leest het vlot weg. Jürgen Ingels levert met 50 lessen voor ondernemers een prachtig boekwerk af dat inspireert, relativeert en vooral zeer plezant is om te lezen.

Over Peter Vermeulen

Peter Vermeulen MBA is ondernemer, investeerder en co-founder van mEYEholding en Azalea Vision en schrijft recensies op persoonlijke titel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden