Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het grote fröbelboek voor adviseurs - 'Om steeds weer op te pakken'

Aan de hand van gesprekken met o.a. Jaap Boonstra en Mathieu Weggeman, schrijven Marijne Vos en Ben Kuiken op serieuze wijze over mensen die vast zitten in systemen en hoe die systemen zelfgecreeerde illusies zijn. En... je gaat dat zien als je het eenmaal doorhebt.

José Otte | 14 mei 2021 | 2-3 minuten leestijd

Het grote fröbelboek voor adviseurs van Marijne Vos en Ben Kuiken is een kleurrijk boek, met een stevige omslag, en op iedere pagina meerdere illustraties. De handleiding op zich is al een feestje, omdat je direct leest dat het boek gezien kan worden als een grote speeltuin in je hoofd, en dat er veel te ontdekken valt. Geen nieuwe dingen (zeggen ze), maar dat je gewoon kunt gebruiken wat je nodig denkt te hebben en dat je er je eigen draai aan kan geven. Heerlijk.

Vos en Kuiken dagen ons uit om vooral creatief te gaan zijn. Niet lukraak werkvormen kopieren, maar knippen en plakken, dingen toevoegen, weghalen, verfraaien. Dat dus. In de verschillende hoofdstukken komen ook interviews voorbij met mensen die hier iets over hebben te zeggen. Een ‘kopje koffie met Mathieu Weggeman' is een van die interviews, en die zegt dat we aan ‘terminale serieusheid' lijden. Ik maakte een type fout door te zeggen ... leiden... en moest er zelf om lachen. Die terminale serieusheid van het heel de dag maar denken en schrijven over leiderschap, en dan moet er ineens lijden staan met een lange ij. Daar bracht mijn fantasie me dus, bij het lezen van de inleiding.

Het grote fröbelboek voor adviseurs bevat een groot aantal ‘spellen'. Bijvoorbeeld het gewelidge spel ‘Een speelse manier om te vergaderen'. In dit spel maak je 4-6 vragen die je op flipovervellen schrijft en die hang je op in de ruimte waar het overleg plaatsvindt. Dan verdeel je de deelnemers in subgroepjes van 3-4 mensen en je vraagt de groepjes bij een van de flipovervellen te gaan staan. De groepjes krijgen 2 minuten om antwoorden op de vraag op de vellen te schrijven. Na twee minuten draaien ze door naar de volgende flap. Daarna hang je de flappen bij elkaar en bespreek je ze. Dit duurt 10 minuten (+20 minuten voor nabespreking). Ik heb deze manier van vergaderen gelijk opgenomen in mijn voorraad van handige tips en ben heel blij met hoe het uitwerkt, ook in het digitale tijdperk van nu.

Het grote fröbelboek voor adviseurs staat echt helemaal vol met interessante verhalen, voorbeelden, oefeningen, mogelijkheden dus. Niet een boek om in een keer te lezen, maar om steeds weer op te pakken en te kijken of er iets tussen zit wat je op dat moment verder helpt. Niet alleen voor adviseurs, maar ook voor managers, en alle andere mensen die willen spelen op het werk.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkte als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteerde sociale innovatie door het introduceren van dialooggroepen waarin gewerkt werd met bijzondere vragen. Ze was verbonden aan Mizu. José geniet inmiddels van een welverdiend pensioen, en recenseert geen boeken meer.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden