Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Ontdek de groeikansen van AI - 'Begrijpelijk en makkelijk leesbaar'

Artificial intelligence is al jaren een grote belofte, maar voor het grote publiek ook vaak een hol begrip. Wat is AI? Wat zijn de toepassingen? Welke uitdagingen kent het implementeren van een AI strategie voor mijn bedrijf? Het zijn enkele vragen waar Remy Gieling in zijn boek antwoord op probeert te geven.

Lennaert Mooi | 13 juli 2021 | 2-3 minuten leestijd

In Ontdek de groeikansen van AI zet Remy Gieling op een zeer begrijpelijke manier uiteen wat AI is en hoe je een AI project opstart (begin klein, maar denk groot). Daarnaast wordt het belang van data uiteengezet en ook het ethisch kader geschetst. Verder kijkt Gieling in zijn boek naar de toekomst. Hij schetst een perspectief voor de werkenden onder ons, alsmede kansen voor zowel grote als kleine bedrijven. Het boek is geschreven voor een groot publiek; in de woorden van de auteur is het 'een wijnproeverij aan ideeën: springt er één voor jou uit, dan is het een goed startpunt om je er verder in te verdiepen'. En zo is het precies. Het boek geeft goed de urgentie weer om nu aan AI te beginnen, voor corporates en MKB, maar ook voor de BV Nederland.

Via een beknopte beschrijving over algoritmes, machine learning, deep learning en uiteindelijk modellen en hun ontstaansgeschiedenis gaat Gieling in op de vormgeving van AI projecten. Hij geeft terecht aan dat het belangrijk is een problem to solve te nemen als vertrekpunt van een AI project, en hij doet een handreiking door zijn uitleg van het machine learning canvas. Ook kijkt hij naar welke rollen een AI team moet bevatten en hij staat  (hoewel zeer kort) stil bij grote data platformen als AWS, Google cloud en Azure.

In het deel daarna wordt ingegaan op het belang van data en ook belicht hoe belangrijk het is om mensen binnen de organisatie mee te nemen in dit belang. Zij  zijn immers degenen die vaak de data dienen te verzamelen (loggen). Data kent hierbij ook ethische aspecten. Denk hierbij aan vormen van bias, maar ook aan de opmars van deepfakes en aspecten als privacy, security en de ecologische footprint. Alles wordt elke keer helder beschreven en het is verbazingwekkend te zien hoe begrijpelijk en makkelijk leesbaar het boek is gemaakt, terwijl het tegelijkertijd redelijk breed is een boordevol tips staat.

Mindere hoofdstukken uit het boek vind ik zelf de stukken over de toekomst van AI (de robots!) en creativiteit van AI. Niet alleen onderwerpen waarbij een snelle passage wat al te oppervlakkig aan doet, maar ik denk voor de doelgroep wellicht ook een brug te ver. Voordat een mens toe is aan de filosofie van AI, moet men eerst de basis beheersen naar mijn mening. Juist voor dat laatste is dit boek heel sterk. Dat is dan ook precies waar het boek mee afsluit. Gieling laat praktische toepassingen in verschillende branches, geeft aan wat Nederland op dit moment doet op het gebied van AI en deelt verdere leestips en vervolgcursussen.

Hoewel ik beroepsmatig al wat meer ben ingevoerd in AI heb ik het boek met veel plezier en interesse gelezen. Het is vlot geschreven en neemt de lezer op een duidelijke manier mee in de vele facetten van AI. Ook doet Ontdek de groeikansen van AI goed dienst als naslagwerk voor tips, praktijkcases bedrijven, links naar sites etc. Ik beveel het daarom aan voor iedereen die op een hoger abstractieniveau nieuwsgierig is naar dit onderwerp.

Over Lennaert Mooi

Lennaert Mooi is werkzaam als expertleider customer intelligence bij VGZ. In deze rol geeft hij leiding aan een team van data scientisten en translators. Hun werkzaamheden verschuiven van ouderwets BI naar modellen en toepassing hiervan. Hij vindt het leuk onderdeel van dit proces te mogen zijn.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden