Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Waarom vrouwen minder verdienen - 'Een belangrijk boek'

‘Ja maar er zijn nu eenmaal minder vrouwen in topfuncties. Vrouwen hebben nu eenmaal minder ambitie dan mannen. Nederlandse vrouwen zijn deeltijdprinsesjes.' Econome Sophie van Gool had al dit soort ‘ja maars' al veel te vaak gehoord en schreef een boek over de loonkloof: Waarom vrouwen minder verdienen en wat we eraan kunnen doen. Een onderzoeksverslag, politiek pamflet en praktische gids voor verandering in één. 

Liesbeth Tettero | 22 september 2021 | 3-4 minuten leestijd

Hoe vaak hoor je niet mensen zeggen: mannen en vrouwen zijn niet gelijk, maar wel gelijkwaardig. In de praktijk, of liever: in de portemonnee, blijkt daar niets van te kloppen. Women.Inc heeft berekend dat vrouwen in hun hele loopbaan maar liefst 3 ton minder verdienen dan mannen! En dat is problematisch. Omdat vrouwen maar al te vaak financieel afhankelijk zijn van hun man. Omdat onbetaalde zorgtaken voor het overgrote deel door vrouwen worden uitgevoerd. Maar vooral ook: is het niet gewoon idioot dat een vrouw voor precies hetzelfde werk minder betaald krijgt dan een man?

Duurt te lang

In Waarom vrouwen minder verdienen duikt Van Gool in de geschiedenis van man-vrouw-verschillen op de arbeidsmarkt. Waarbij ze voorzichtig optimistisch is als ze kijkt naar de veranderingen van de afgelopen tientallen jaren. Tot 1956 werden vrouwen volgens de wet handelingsonbekwaam als ze trouwden en tot in de jaren ‘70 mochten vrouwen geen aanvullend pensioen opbouwen. Dat is gelukkig veranderd. Maar de veranderingen gaan te langzaam. Dat merkte Van Gool toen ze voor het consultancybureau waarvoor ze werkte uitgebreid onderzoek deed naar de loonkloof, om na afloop in een digitale onderste lade een 15 jaar oud rapport te vinden met precies dezelfde conclusies en aanbevelingen.

Mythbusting

Van Gool toont zich een vaardig mythbuster, ze ontkracht met goede onderbouwing en sterke argumenten - ze is beslist niet bang om stelling te nemen! - de vele beweringen die je maar al te vaak hoort. Daarbij laat ze goed zien hoe macht - formeel en informeel - een belangrijke rol speelt. Vrouwen zijn deeltijdprinsesjes? Het is niet de vraag waarom vrouwen zo veel werken, maar waarom ze zo veel onbetaald werk doen. Er is toch een vrouwennetwerk in ons bedrijf, wat is het probleem? Nou, dat een etentje op 8 maart niet voldoende is om verandering te bewerkstelligen. Eerst een grondige businesscase uitwerken waaruit blijkt dat diversiteit belangrijk is voor een organisatie? Is het niet voldoende dat er veel te veel talent onbenut blijft als de helft van de bevolking niet voor alle functies in aanmerking komt?

Tips en gesprekshandleidingen

Van Gool beschrijft veel oplossingen voor het dichten van de loonkloof. Die variëren van acties waar politieke wil voor nodig is, zoals zorgen voor gratis kinderopvang en het invoeren van een basisinkomen, tot concrete tips voor werkgevers en werknemers om zwangerschapsdiscriminatie tegen te gaan. En helemaal praktisch: een gesprekshandleiding voor om met vijf types mensen het gesprek te voeren over de loonkloof. Met de onwetenden, de ontkenners en de boze mens (vaak man...), die kansen ziet verdwijnen als er meer vrouwen op de arbeidsmarkt komen. Met de Lean-In-evangelisten die vinden dat dat de loonkloof vooral aan vrouwen zelf ligt. Niet dat Van Gool vindt dat vrouwen niet vaak assertiever zouden moeten zijn, maar ‘fix the system', niet ‘fix the women'. En dan met de laatste categorie: de feministen. Daar is het gesprek niet zo ingewikkeld mee natuurlijk...

Waarom vrouwen minder verdienen is een belangrijk boek voor alle vrouwen op de arbeidsmarkt en voor alle werkgevers. De titel is misschien wat misleidend, of (onbedoeld?) provocatief. Als je dit boek uithebt, snap je namelijk juist heel goed waarom vrouwen niet minder, maar juist meer verdienen! 

Over Liesbeth Tettero

Liesbeth Tettero is trainer en coach in het openbaar bestuur (www.publice.nl) en van ambitieuze vrouwen (www.feministerie.nl). 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden