Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Communicatie-intelligentie

Wat is jouw communicatiestijl en hoe ga je om met mensen die het anders doen dan jij? Die vraag blijft de mens bezighouden als het gaat om succesvol samenwerken en samenleven.  

Annett Keizer | 19 oktober 2021 | 2-3 minuten leestijd

Het boek Communicatie-intelligentie belooft de lezer een beproefde manier om beter samen te werken, leiding te geven en mensen te motiveren. Die manier bestaat uit het onderscheiden van zeven communicatiestijlen elk met zijn eigen kenmerken, symboliek en kleur.

Kleurrijke communicatie

Alweer een boek over kleurentheorieën? Ja, en deze is heel vergelijkbaar met methodes als DISC, Insights Discovery, Management Drives en Human Dynamics en toch nét weer even anders. Communicatie-intelligentie is gebaseerd op een methode die ‘7 Life Languages’ heet. Iemands communicatiestijl is te meten met behulp van het Kendall Life Languages Profiel, het KLLP. Deze is uiteraard heel makkelijk online te boeken en te bestellen, al heb ik dat zelf (nog) niet gedaan.

Basis voor methodiek ontbreekt

Wat precies de wetenschappelijke onderbouwing van de 7 Life Languages is, wordt verder niet in het boek toegelicht. Fred Kendall, oud-marinier, heeft naar eigen zeggen jarenlang zijn legercollega’s bestudeerd en duizenden uren onderzoek gedaan om vervolgens, samen met zijn vrouw Anna, drie categorieën in interactieve communicatie vast te stellen. Zij maken een onderverdeling in kinetische/actiegerichte, emotieve/voelende en cognitieve/denkende ‘intelligenties’. Op basis van deze drie intelligenties, vind je in het KLLP zeven profielen die iemands voorkeursstijl(en) beschrijven.

Uitgebreide profielschetsen

Ben je van nature een Shaper, Influencer, Mover, Responder, Producer, Doer of Contemplator? En hoe hoog scoor je in procenten op elke stijl? Als je de KLLP doet, krijg je dit in één oogopslag te zien. Het boek beschrijft per hoofdstuk wat de kenmerken, kwaliteiten en valkuilen zijn van elke communicatiestijl. Zo is een Mover iemand die ‘instinctief-kinetisch’ is en ‘buiten de gebaande paden denkt’. Zijn kleur is brandwagenrood, de wilde mustang staat symbool voor deze stijl en een mogelijk beroep is die van ondernemer, maar zeker geen software- of computerontwerper! Ik kan me hier van alles bij voorstellen, maar voel ook mijn wenkbrauwen fronsen bij dit soort zwart-wit-adviezen voor beroepskeuzes.

Slimmer of bewuster?

Als een boek de prikkelende titel Communicatie-intelligentie heeft, verwacht ik in elk geval dat ik er wijzer van word. Voor een deel is dat gelukt. Vanuit mijn vak en persoonlijke interesse voor de communicatie tussen mensen vond ik het interessant om te lezen over de verschillende drijfveren en stijlen van mensen. Tegelijkertijd is dit de zoveelste methode die mensen indeelt op kleur, karakter, symbool en systeem en daarmee, ongetwijfeld onbewust en ongewild, bijdraagt aan een hokjesgeest en mogelijke mindset van Zo ben ik nou eenmaal!

Over Annett Keizer

Annett Keizer is communicatiecoach en –trainer. Ze helpt professionals en teams in organisaties hun communicatieve vaardigheden te versterken. Haar drijfveer is om meer begrip voor elkaar te creëren op de werkvloer, waardoor mensen effectiever en prettiger samenwerken en maximaal resultaat behalen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden