Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

The Enlightened Leader

De zoektocht naar echt menselijk leiderschap, dat niet alleen materiële waarden en doelen omvat, heeft de laatste jaren een nieuwe impuls gekregen. In 'De verlichte leider' zetten corporate culture consultants Peter ten Hoopen en Fons Trompenaars het mes in een aantal diepgewortelde managementtheorieën en wijzen de weg naar heling.

José Otte | 9 november 2009 | 2-3 minuten leestijd

In dit boek over leiderschap, dat een Nederlandse bewerking is van 'The Enlightened Leader' van dezelfde schrijvers, vinden we een beschrijving van wat echt menselijk leiderschap kan zijn. Vanuit de grondbegrippen over leiderschap leiden Peter ten Hoopen en Fons Trompenaars ons via de verschillen tussen leiderschap en management naar volgerschap.

Tot daar gaat het prima voor de gemiddelde leider in Nederland. Pas in het volgende hoofdstuk wordt gesproken over de zeven niveaus van verlichting.

Maar vrees niet. De auteurs gebruiken zakelijke taal om het fenomeen van ontwakende hartkracht naar het opstaan als leider te verklaren. Een oefening helpt u ontdekken waar u zelf zit in uw leiderschapstraject. Als we dan gaan lezen wat verlicht leiderschap is, worden we direct op ons gemak gesteld door uitspraken dat we mogen genieten van het materiële en dat de enige gezonde aanpak in management is om te doen wat het meest oplevert. We leren dan ook al snel dat verlichting niet iets is dat voor de meeste van ons gewoon aan komt vliegen. Dat verlichting iets is dat moet groeien, als een mooie vriendschap. Dat het vooral betekent dat je eerlijk naar jezelf moet zijn. Dat je bent wie je bent en dat je geen toneel meer hoeft te spelen.

We leren ook dat eerlijkheid tegenover anderen niet zo moeilijk is als eerlijk zijn tegenover onszelf. En alvorens door te lezen naar hoofdstuk 10 waar de uitleg van de chakra's begint, heb ik eerst de Chakra Test gedaan die Peter ten Hoopen heeft gemaakt. Hiermee kan ieder voor zichzelf zien hoe ver zijn gebieden in leiderschap zijn ontwikkeld. Een bijzonder simpele test, duurt niet al te lang, maar geeft een goed beeld van de methode die in het boek wordt beschreven.

In de hoofdstukken waarin de auteurs de chakra's beschrijven, vinden we een duidelijk, helder verhaal met prachtige voorbeelden van mensen die, zeg maar, een blokkade hebben in de chakra's. Door deze verhalen wordt de methode wel heel duidelijk. Iedere chakra krijgt door voorbeelden uit het zakenleven inhoud en door middel van oefeningen kunt u ontdekken waaraan u kunt werken.

Maar steeds zijn er de opmerkingen die ervoor zorgen dat u met beide benen op de grond terugkomen. Deze opmerkingen maken het een plezierig boek om te lezen, zelfs als boek dat u leest op reis (zoals Peter ten Hoopen dat ook doet). Met de verschillende relativeringen en de humor die van de bladzijden plenst een heerlijk boek over leiderschap.

De schrijvers hebben namelijk een enorm enthousiaste en humoristische manier van schrijven, met een tikje ondeugendheid die ik bijzonder charmant vind. Een echte aanrader. Deze recensie is geschreven op basis van de Nederlandse vertaling.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkt als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteert sociale innovatie door het introduceren van dialoog groepen waarin gewerkt wordt met bijzondere vragen. Ze is verbonden aan Mizu.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Peter ten Hoopen, Fons Trompenaars
The Enlightened Leader

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden