Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Essentialism

In Essentialism. The disciplined pursuit of less presenteert Greg McKeown een manier van denken en werken die je helpt om te structureel meer te bereiken, aldus McKeown. Zijn idee: 'Do less but better'. McKeown geeft veel tips en handreikingen om productief te werken en je doelen te bereiken - en tegelijkertijd voldoende tijd en aandacht voor je persoonlijke leven te houden.

Yolanda van Heese | 28 oktober 2015 | 3-4 minuten leestijd

De meeste mensen hebben keuzemogelijkheden in overvloed. Dagelijks krijg je het ene aanbod na het andere verzoek om ergens aan mee te doen. Het is verleidelijk om overal op in te gaan. Maar… wil je echt wat bereiken, dan moet je expliciete keuzes maken, aldus McKeown: 'If you don't prioritize your life, someone else will'.

McKeown maakt in zijn boek ‘Essentialism. The disciplined pursuit of less’ onderscheid tussen de 'essentialist' en de 'non-essentialist'. Dat komt wat extreem over, maar het geeft wel duidelijkheid: hij laat in ieder deel zien hoe de essentialist denkt en handelt, en hoe een non-essentialist dat zou doen. McKeown gebruikt de metafoor van de kledingkast. Wil je die opruimen? Dan pak je dat als volgt aan:

• Je onderzoekt en evalueert: is dit een kledingstuk dat ik de moeite waard vind, of kan ik het weg doen?

• Je besluit hoe je dingen weg gaat doen. ‘Geef ik het weg aan een goed doel, verkoop ik het of gooi ik het in de prullenbak?’

• Om er vervolgens systematisch voor te zorgen dat die kledingkast niet weer helemaal vol loopt.

Zo doe je dat ook met de activiteiten uit je je werkzame bestaan, aldus McKeown. Je kijkt of je de activiteit wilt blijven doen omdat het bij je keuzes en doelstellingen past (die moet je dus wel scherp hebben!). Je beoordeelt hoe je het kunt afstoten. En je blijft trouw aan de keuzes die je hebt gemaakt door 'nee' te zeggen tegen de dingen die daarbij niet passen. 'Investeer ik (met tijd, geld, energie, aandacht) in de juiste activiteiten?' Die vraag moet je je gedisciplineerd blijven stellen, aldus McKeown. Dan maak je duidelijkere keuzes en kun je proactiever zijn.

Dat is eenvoudig wanneer je het boek leest. Maar wat als je het boek uit hebt en het is in de boekenkast beland - hoe zorg je er dan voor dat je alert blijft? McKeown stelt dat Essentialism een manier van leven wordt, dat je langzaam maar zeker steeds beter de concepten weet toe te passen. Dat zou kunnen. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat het bij mij snel wegzakt. Ik heb alweer de nodige post-its op mijn beeldscherm nodig om me te helpen herinneren keuzes te maken. Ik ben nog een beginner, zal ik maar denken :-)

Je verwacht natuurlijk dat McKeown Essentialism tot in zijn tenen beheerst. Het is dan ook verrassend om te zien hoe uitgebreid het boek is. De kern ervan had McKeown kunnen beperken tot een kort artikel van een aantal pagina's - in het boek zitten vooral heel veel suggesties hoe je ermee kunt omgaan.

Toch leest het boek prettig weg - McKeown heeft een vlotte pen. Met name de voorbeelden uit zijn eigen praktijk spreken aan - de andere zijn vaak al wat bekender. Biedt MckKeown iets nieuws met zijn boek? Eigenlijk niet. Het is een mooie aanvulling op verschillende boeken over productiviteit, zoals bijvoorbeeld 'Seven habits from highly effective people', waarin Stephen Covey laat zien hoe je onderscheid kunt maken in de dingen die je moet doen.

Of het boek '1 ding' van Gary Keller die helder uitwerkt dat je om productief te zijn je moet richten op 1 ding, en niet een lijst aan prioriteiten kunt hebben. Is het boek van McKeown dan wel de moeite waard? Zeker! McKeown schudt de lezer wakker. Alleen daarvoor is het al de moeite waard om dit boek te lezen. Het boek geeft bovendien veel praktische suggesties - te veel om allemaal tegelijk op te pakken.

Daarom geldt ook hier: maak een duidelijke keus. Als je het meest verwacht van de tip om goed voor jezelf te zorgen: begin dan daarmee. Wanneer jij meer verwacht van het afwegingskader om nieuwe projecten op te starten - ga die dan vooral gebruiken. Zo geeft McKeown veel concrete suggesties om vanuit focus te leven. Met het lezen van het boek ben je nog niet direct een 'Essentialist'. Maar de hoofdboodschap: ‘less but better' blijft zeker hangen!

Over Yolanda van Heese

Yolanda van Heese is coach voor leidinggevenden en hun teams. Tevens is zij oprichter van Leaders Online. Leaders Online informeert leidinggevenden over relevante ontwikkelingen (zoals social media, de nieuwe generatie medewerkers) en geeft hen daarbij concrete handvatten hoe ze de mogelijkheden ervan - samen met hun team - kunnen benutten voor hun eigen organisatie. Dat doet Leaders Online onder andere met workshops, presentaties en online cursussen. Voor Management Team schrijft zij over managementboeken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden