Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Canon van het leren

Noem eens een paar goede boeken over leren. Als je eenmaal in de flow zit, wordt de lijst onuitputtelijk. Voor veel mensen is de lijst dan al snel te lang om er zelfs maar aan te beginnen om de boeken ook daadwerkelijk te gaan lezen. Manon Ruijters probeert dit dilemma te overbruggen door met een complete canon te komen in één boek.

Jan Jacob Bos | 10 september 2012 | 2-3 minuten leestijd

Er hebben heel veel auteurs meegewerkt aan de 'Canon van het leren'. Vaak vind ik dat soort boeken een leuke verzameling van artikelen, maar zonder eenheid. Laat dit boek daar nu net een positieve uitzondering op zijn. Door de structuur van de hoofdstukken komt elk onderwerp op een gelijke manier aan bod: een inleiding, iets over de grondlegger, de theorie en een kritische reflectie. Vooral dat laatste levert vaak boeiende beschouwingen op waarbij de grondlegger niet naar de mond gepraat wordt.

Het leest zowel prettig op onderwerp als gewoon lekker op de bank een aantal hoofdstukken achter elkaar. Vijftig onderwerpen over leren over een periode van bijna honderd jaar is een enorme uitdaging om samen te brengen in één boek. Ik kan nog wel een paar onderwerpen bedenken die erbij hadden gekund.

Wat ik jammer vind, is dat er geen aandacht is voor Action Learning van Reg Revans, maar ik begrijp ook dat er keuzes gemaakt moeten worden en er nog veel meer toegevoegd had kunnen worden. Het is echt een mooie lijst met onderwerpen geworden die zeer volledig is, mijn complimenten. Van de vijftig onderwerpen zijn er hoofdstukken waar ik al heel van weet, maar ook kennisgebieden waar ik slechts van gehoord heb.

Beide typen onderwerpen lezen gemakkelijk weg. In het geval dat ik veel weet over een onderwerp vond ik vaak dat op een goede manier de kern geraakt werd. In het geval dat ik nog niet zoveel wist over het onderwerp, kon ik mij op deze manier snel inlezen. Natuurlijk is dit boek geen vervanging van de complete literatuur over een onderwerp. Als je echt aan de slag wilt met een bepaald onderwerp, is aanvullende literatuur en het opdoen van ervaring natuurlijk vereist. Gelukkig biedt de literatuurlijst bij elk onderwerp hier nog genoeg verwijzingen om een leven lang te kunnen blijven leren.

Dit boek is echt een aanrader om je meer te verdiepen in alles wat leren te maken heeft. Daarbij is het wel goed om de wijze woorden Galileo Galilei in gedachten te houden: 'Je kunt een mens niets leren; je kunt hem alleen helpen het zelf te ontdekken in zichzelf.' Manon Ruijters is er goed in geslaagd om een overzicht te creëren dat je kan helpen te ontdekken om te leren.

Over Jan Jacob Bos

Jan Jacob Bos is een expert op het gebied van kennismanagement. In 2008 is hij bij Business School Nederland afgestudeerd op dit onderwerp. Hij heeft in zijn dissertatie een nieuw kennismanagementmodel ontwikkeld dat organisaties helpt om de strategie te vertalen naar verantwoordelijkheid voor de kenniswerkers. Dit model is in de afgelopen jaren verder uitgewerkt en praktisch toegepast. Hierover heeft Bos ook een boek geschreven dat nu bijna klaar is. Jan Jacob Bos werkt als kennismanager bij Schuberg Philis.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden