Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De weg van de minste weerstand

Met dit boek over de kunst van het creëren heeft Robert Fritz een brug gebouwd tussen de wereld van de kunst en de wereld van persoonlijke- en/of organisatie ontwikkeling.

José Otte | 16 februari 2011

Robert Fritz komt uit de muziekwereld. Het viel hem op dat we in de persoonlijke- en organisatieontwikkeling andere structuren volgen dan de mensen uit de wereld van de kunst. Dus hij heeft een organisatie opgezet die daar een brug bouwt door middel van cursussen en het uitgeven van boeken. Ik werd getrokken tot het lezen van dit boek omdat ik benieuwd ben naar andere manieren van ontwikkeling. Dat biedt dit boek zeker. Wat ik jammer vind is dat Robert Fritz in de valkuil valt van het vertellen wat niet goed is aan andere technieken. Zelf zit ik daar niet echt op te wachten. Het zijn geen wetenschappelijk onderzochte claims over de andere technieken. Het is zijn mening. Maar als u de bladzijden overslaat waar hij dit doet blijft er een interessant boek over waarin u een inkijkje krijgt in de wereld van de kunst. Het creatieproces binnen de kunst is anders dan het creatieproces binnen b.v. organisaties. Dat komt, denk ik, doordat we met elkaar vaak gewoon dingen blijven herhalen en niet open lijken te staan voor innovatie in die structuren of processen. Met het boek van Robert Fritz wordt u wel tot denken aangezet. Hoe kan het anders? Wat ik jammer vind is dat Fritz ook weer een structuur aanreikt en niet echt de weg opent naar innovatie van structuren en processen. Aan de hand van een aantal stappen leert u te ontdekken wat u werkelijk wilt (voor uzelf of voor uw organisatie). En u leert waarom dit volgens Fritz werkt. In het boek staan redelijk vaak verwijzingen naar de cursussen die hij geeft om dit proces goed onder de knie te krijgen. En tussen de regels door lees ik dat het ontwikkelen van deze cursussen een aantal jaren heeft geduurd. Wie vindt dit een leuk boek om te lezen? Mensen die nieuwsgierig zijn naar andere manieren van werken. Wie vindt dit minder leuk om te lezen? Dat zijn mensen die hopen dat er een klip en klare oplossing in te vinden is voor hun persoonlijke problemen. Zelf heb ik het boek vooral gelezen vanuit een nieuwsgierigheid, en dan is het een leuk boek om te lezen.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkt als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteert sociale innovatie door het introduceren van dialoog groepen waarin gewerkt wordt met bijzondere vragen. Ze is verbonden aan Mizu.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden