Jaap Boonstra, de auteur van dit boek, start zijn boek met perspectieven op cultuurverandering die een bestuurder wellicht niet als muziek in de oren zullen klinken, maar wel hout snijden. Boonstra beschouwt cultuurverandering namelijk als een integraal onderdeel van een verandering in de richting van de organisatie. En niet als een apart proces dat je los van een nieuwe strategie of verbeterproces kunt behandelen.
Die basishouding, die in het hele boek is terug te vinden, maakte het boek voor mij als de moeite van het lezen waard. Het is geen nieuwe veronderstelling, maar is wel een perspectief dat eerlijk communiceert over wat je als organisatie wel en niet kunt verwachten van een cultuurverandering. Na dit deel, Perspectieven op cultuurverandering, vervolgt Boonstra zijn boek in vier opvolgende delen: de basisprincipes van een cultuurverandering, Leiding nemen in cultuurverandering, Interventies voor cultuurverandering en Routes voor cultuurverandering.
In alle delen laadt hij zijn argumenten en redenering met praktijkvoorbeelden van een aantal grote Nederlandse organisaties. De auteur deed samen met zijn onderzoeksteam onderzoek bij deze organisaties. Dat maakt het boek krachtig: de voorbeelden roepen herkenning en begrip op. Waar het boek voor de een als totaaloverzicht zal dienen van wat een cultuurverandering behelst, zal het boek voor anderen ook een handreiking kunnen bieden aan voorbeelden van interventies.
Kortom: voor wie gelooft in een 10-stappenplan naar een nieuwe cultuur, is dit geen geschikt boek. Voor diegene die echter open staat voor een solide perspectief op cultuur en mooie voorbeelden van verschillende interventies zoekt om organisaties sterker te maken, is dit boek een aanrader.