Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Gelukkig Werken

‘Geluk dat we alleen voor onszelf zoeken, is nergens te vinden.’ Met deze quote van Thomas Merton begint het boek Gelukkig werken. In een boek gericht op de dagelijkse praktijk leggen de auteurs een directe verbinding tussen werk, geluk en zelfleiderschap.

Antonia van Houdt-Stoel | 21 december 2015 | 2-3 minuten leestijd

Onno Hamburger en Ad Bergsma behandelen in zeven hoofdstukken een aantal belangrijke thema’s uit de literatuur rondom werkgeluk. Thema’s als zelfkennis, werkwaarden en de opbrengst van werkgeluk voor het individu en voor het team passeren de revue. Met de bovenstaande quote van Merton willen de auteurs een misverstand uit de weg ruimen: dat geluk in het werk alleen zou draaien om jezelf. En dat geluk zou gaan over je altijd blij en positief voelen. ‘Het doel van dit boek is niet de lezer kortdurend te laten genieten van een fijne dagdroom, maar in plaats daarvan een pad te wijzen dat voert naar meer voldoening in het werk’.

Volgens de auteurs is het genieten van je werk en het vinden van voldoening daarin een levenskunst. Een bewuste houding die voor iedereen is weggelegd en waar je in kunt groeien. Wel is het zo dat bepaalde eigenschappen je een duwtje in de goede richting geven. Mensen die extravert en vriendelijk zijn en hoog scoren op openheid (of intellectuele autonomie) voelen zich over het algemeen gelukkiger in hun werk.

Daarnaast is het van invloed hoe consciëntieus en emotioneel stabiel jij bent: scoor je hier hoog op, dan ervaar je vaak meer werkgeluk. Maar deze inzichten leiden niet tot een status quo wat betreft je werkgeluk.

De rode draad in het boek is het werken aan je persoonlijk leiderschap. In het boek kun je korte testen invullen die inzicht geven in waar jij staat op de bovengenoemde vijf eigenschappen. Daarna volgen oefeningen om bijvoorbeeld meer bewust te genieten, negatieve gedachten te beïnvloeden en stil te staan bij waar je dankbaar voor bent.

Het tweede deel van het boek gaat in op vragen als: wat is voor jou de beste werkplek? Welke valkuilen moet je vermijden en hoe houd je de verandering vast?

Prettig aan het boek is de directe toepasbaarheid in je werk. Het thema raakt aan jobcrafting: hoe geef je jouw werk vorm rondom je sterke eigenschappen en de werkzaamheden waar je voldoening uit haalt? In de leerbegeleiding van adviseurs bij Adviestalent komen deze vragen goed van pas.

Wel miste ik wat diepgang in het boek: ik kreeg het gevoel dat ik halverwege een hoofdstuk de rest kon voorspellen. Ook hadden de praktijkvoorbeelden diepgaander en gevarieerder gekund. Het boek is opgebouwd langs de carrièrelessen van een van de auteurs. Dat volstaat wellicht in een trainingssetting, maar van een boek verwacht ik meer. E

en behoefte die ik wel kan duiden overigens als ik denk aan de portie consciëntieusheid in mijn karakter. Zie daar: een van de spiegels die het boek voorhoudt. Het boek in zichzelf overtuigt mij niet, maar maakt wel nieuwsgierig om meer te doen met Gelukkig Werken.

Over Antonia van Houdt-Stoel
Antonia van Houdt is talentmanager bij Adviestalent. Zij ziet organisaties als broedplaats om te werken vanuit nieuw gedrag en eigen talenten. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden