Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Executive coaching

‘Hoe business en persoonlijke groei elkaar ontmoeten’, dat is de ondertitel van het eerste boek van José Vos-Boven. Met ‘Executive coaching’ legt ze de lat direct hoog, en met succes want dit geslaagde werk is een uitstekend debuut. 

Maarten Fijnaut | 13 mei 2014 | 3-4 minuten leestijd

De doelgroep voor dit boek zijn ervaren coaches. Zij worden, ook na het maandelijks lezen van vakliteratuur, goed in de watten gelegd. Het is een compleet verzamelwerk met praktisch advies over technieken, modellen, het Umfeld van de executive en de dynamiek tussen coach en coachee. Alle coaches die actief zijn met coaching van ‘de top’ hebben met dit boek op hun nachtkastje een grotere garantie voor succes.

De schrijfstijl van José Vos-Boven is erg plezierig, ze schrijft actief en legt helder uit. De structuur die ze heeft gekozen voor ‘Executive coaching’ zorgt voor een logische opbouw. Ieder hoofdstuk sluit af met reflectievragen en een korte samenvatting. Erg plezierig is ook de grafische ondersteuning bij de vele modellen en de grijze blokken met voorbeelden van praktijksituaties maken het boek levendig.

Centraal in het boek staat het Experiential Coaching Model. Dit model is ontwikkeld door de auteur op basis van eigen ervaringen en inzichten, theorie, leermodellen en onderzoeksresultaten van Erik de Haan (VU Amsterdam). Ieder hoofdstuk beschrijft een onderdeel hiervan, daarnaast worden andere modellen aangehaald om de theorie te onderbouwen en verder te verdiepen.

De auteur beschikt over een ruime dosis ervaring, en daaruit put ze voorbeelden die theorie en praktijk op aangename wijze verbinden. Dit maakt het werk tot een pragmatisch handboek waar ook de meer ervaren coach weer herinnerd wordt aan bekende modellen en de waarde hiervan in executive coaching. Het boek is bedoeld om te lezen in het geheel en dat duurt enkele uren.

Het lezen van afzonderlijke hoofdstukken kan, maar is niet echt aan te raden, temeer omdat regelmatig letterlijk wordt gerefereerd aan ‘het vorige hoofdstuk’ en de logische opbouw bijdraagt aan de kwaliteit van dit boek.

De auteur heeft echt geïnvesteerd in een boek dat recht doet aan de rol van executive coach. De krachten waarmee leiders aan de top mee te maken hebben worden goed beschreven. De lezer krijgt op deze wijze inzicht in bijvoorbeeld de organisatie en de omgeving, maar ook de mogelijke persoonlijke voorkeuren van de executive en verwachtingen die hij/ zij kan hebben over de coach. Af en toe komt het boek op mij iets te belerend over. Zo worden enkele simpele modellen uitvoerig uitgelegd, ik neem aan dat deze wel bekend zijn bij vakgenoten en zeker bij de ervaren coaches.

Daarnaast worden de kaders in mijn optiek af en toe iets te strak geschetst, er wordt bijvoorbeeld op abstracte wijze een coachingsaanpak voorgelegd die per gesprek aangeeft wat het onderwerp en de bijbehorende oefeningen dienen te zijn.

Daarnaast is de auteur aangesloten bij NOBCO en wordt een groot deel van het laatste hoofdstuk hieraan gewijd, een beetje overdreven in mijn optiek. Een verwijzing naar de site was voldoende geweest, zelf had ik hier liever meer praktische voorbeelden gehad. Het zegt ongetwijfeld meer over mijzelf, toch vond ik dit een klein beetje afdoen aan dit over het algemeen zeer aantrekkelijke boek.

Een waardevol boek voor coaches die actief zijn binnen de top van organisaties. Op de achterkant van het boek wordt naast de doelgroep ‘executive coaches’ ook gesproken over de executive zelf als doelgroep. Ik betwijfel of dit boek voor hen zelf meerwaarde biedt, het gaat diep in op coachingstechnieken, modellen, competenties en de relatie coach-coachee. De executive wordt in die zin dan ook als ‘leidend voorwerp’ beschreven en zal in mijn optiek niet worden geraakt door dit boek.

Een coach die bezig is met de eigen ontwikkeling kan echter zeer goed uit de voeten met dit boek. De executive die op zoek is naar ondersteuning in persoonlijke ontwikkeling zou ik daarom aanraden: Laat dit boek links liggen en zoek vooral een coach die dit boek wél gelezen heeft!

Over Maarten Fijnaut
Maarten Fijnaut is fulltime levensgenieter, sprekerscoach en trainer/coach bij Leeuwendaal. Daarnaast organiseert hij activiteiten zoals Chateausessies, SpiritWalk en TEDxHaarlem. Kijk voor meer informatie op zijn Linkedin profiel (http://www.linkedin.com/in/maartenfijnaut).

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden