Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Krachtig kantelen in zorg en welzijn

Noor van Leeuwen en Louis Polstra beschrijven hun boek op de achterflap als: ‘een actueel zorgmanagementboek dat ingaat op de veranderingen die door maatschappelijke ontwikkelingen en systeemwijzigingen in zorg & welzijn (gaan) plaatsvinden’.

Milou Engelaer | 26 oktober 2017 | 2-3 minuten leestijd

Niet zo gek dat dit boek de interesse wekt van een adviseur in de zorg met een achtergrond in veranderkunde toch? Aangezien ik in mijn dagelijkse werk elke dag te maken krijg met de taaiheid van de vraagstukken in de zorg en de trage veranderingsprocessen die daarbij komen kijken, was ik wel geïnteresseerd in de kanteltips die dit boek mij zou brengen.

Zoals de auteurs zelf al aangeven schetst het boek een beeld van de veranderingen in de zorgsector. Het gaat hierbij over veranderingen die al hebben plaatsgevonden, op dit moment gaande zijn en veranderingen die nog te verwachten zijn in de zorgsector. Aan de hand van zes thema’s nemen zij de lezer mee langs de transities, transformaties en kantelingen die medewerkers in de zorg ervaren: de systeemwereld, professionaliteit, leiderschap, innovatie, ICT en samenwerken. Per thema wordt de context en inhoud van de kanteling beschreven en toegelicht, aangevuld met quotes uit de praktijk. Deze quotes verschaffen niet alleen een kijkje in de keukens van bestuurders en managers, maar versterken ook het gevoel van de gezamenlijk zoektocht zoals die gaande is in de zorg.

In eerste instantie had ik de indruk dat het boek vrij hoog-over en generalistisch was opgezet. Maar naarmate ik vorderde bleek het boek een feest van herkenning: ieder hoofdstuk lijkt stiekem te verwijzen naar een opdracht in onze portefeuille en sommige bijgevoegde quotes van bestuurders of professionals hadden van onze opdrachtgevers kunnen zijn. Toch brengt het boek ook toegevoegde waarde, gelukkig is het niet zo dat er alleen open deuren worden ingetrapt. Zo bevat elk hoofdstuk een deel met krachtige kantteltips en ondanks dat ik persoonlijk allergisch ben voor dit soort allitererende actiepunten haal ik er toch nieuwe ideeën en inzichten uit. Ondanks dat de tips wisselen in concreetheid, helpen ze me toch om eens een andere denkrichting te volgen. Zeker in de thema’s waar ik in mijn werk (nog) niet veel mee te maken heb, maar zelfs als ik wel met het onderwerp bekend ben.

Zo houd ik mij momenteel bijvoorbeeld veel bezig met de onderscheiden functies in de verpleegkunde in de ziekenhuiszorg. Deze transitie wordt uitgebreid beschreven in het hoofdstuk over professionaliteit. Zo vind je in dit hoofdstuk de toelichting waarom niet-beroepsgebonden competenties zoals samenwerken, communiceren en continu ontwikkelen in de nieuwe beroepsprofielen meer aandacht hebben gekregen. Bovendien beschrijft het boek de gevolgen van de nieuwe rollen en profielen in de bredere context. Interessant om kennis te nemen van dit perspectief en de bijbehorende tips toe te passen in de praktijk. ‘Krachtig kantelen in zorg & welzijn’ is een aanrader voor alle professionals in de zorg!

Over Milou Engelaer

Milou Engelaer houdt zich voornamelijk bezig met organisatie-ontwikkelvraagstukken, meestal in de ziekenhuiswereld maar soms ook in andere delen van de zorgsector (langdurige zorg, farmaceuten). Dat doet ze zowel in project- en programmateams als in de rol van procesbegeleider. Daarnaast geeft ze regelmatig trainingen en begeleidt ze intervisie. Ze is verbonden aan TwynstraGudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden