Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Socratisch coachen

Als coach is het heel belangrijk goed onderbouwd, de goede vragen te stellen. Zelf coach ik met paarden, de paarden zijn dan de spiegel voor hetgeen de mensen op dat moment, in het hier en nu laten zien. De coachvraag kan zo ongeveer overal over gaan, het (bedrijfsmatige) coachdoel is vaak heel verschillend en sommige coachees / teams hebben veel weerstand als zij met het paard aan de gang ‘moeten’.

Margreet Noordanus | 24 oktober 2014 | 2-3 minuten leestijd

Dan is het voor mij cruciaal om hetgeen het paard spiegelt duidelijk te ‘vertalen’. Deze vertaling kun je doen door middel van ‘uitleg’. Echter, de vertaling in een vraag blijkt in de praktijk het krachtigst. Het is dan ook nog zo dat de vraag direct goed moet zijn. Een hele opdracht!

Onmogelijk? Nee, want dankzij het Socratisch coachen kon ik mijn vaardigheden ruimschoots aanvullen. Waardoor ik nu in staat ben om met een socratische vraag, niet alleen te vertalen wat het paard spiegelt maar ook nog de coachee vanuit een ander perspectief te laten kijken. Bijzonder is, is dat ik ervaar dat de goede vraag ook meteen een stuk weerstand kan weghalen. En dat met 1 vraag!

Het is altijd weer ongelofelijk mooi om te ervaren hoe het paard de coachee (individueel en in teamverband) laat voelen en ervaren. En, het is geweldig om dankzij de juiste vraag de coachee (en/of het team) de eigen inzichten mee te geven. Waarna de coachee constructief aan de gang kan om de toekomstige problemen zelf te herkennen, erkennen en op te lossen.

Socratisch Coachen van Hilde Veraart staat niet alleen stil bij het stellen van de goede/juiste vraag. Ook door middel van haar uitleg, beschrijving en de duidelijke voorbeelden van de RET (Rationeel Emotieve Training) ondersteunt ze de (zowel de beginnend als de gevorderde) coach in zijn/haar streven de coachee daadwerkelijk te helpen nieuwe problemen zelfstandig aan te pakken. De beschrijving van het verloop van een traject van het begin tot de afronding is heel handig en de opgenomen casussen illustreren hoe je effectief aan de slag kunt.

Is dit boek alleen voor coaches? Nee, en zeker niet alleen voor ‘gewone’ coaches! Ook alle coaches die niet ‘achter een bureau’ coachen, zoals ik, zullen veel profijt hebben van de gedegen onderbouwde theorie en voorbeelden die Hilde Veraart aanreikt in Socratisch Coachen. Daarbij blijft het ook na het lezen een heerlijk naslagwerk, handig om erbij te hebben als je het even niet meer weet, de juiste vraag niet meer kunt bedenken of zelf wilt reflecteren.

Wat mij betreft is het Socratisch Coachen een 5 sterren aanrader voor elke coach, dit met grote dank aan Hilde Veraart die al haar kennis en ervaring op papier heeft gezet!

Over Margreet Noordanus

Margreet Noordanus is coach en trainer. Ze is de drijvende kracht achter PaardenInzicht en verzorgt Coaching en Training met Paarden.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden