Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De kracht van motivatie

Onderweg in de auto hoorde ik op de radio Anton Philips enthousiast vertellen over zijn boek: 'De kracht van motivatie'. Hij vertelde een aantal anekdotes over Philips en hoe volgens hem regelmatig de verkeerde personen op bepaalde leidinggevende functies werden gezet. Zijn verhaal sprak mij aan en ik besloot dat het volgende boek wat ik ging lezen het zijne zou zijn.

Marthe van der Molen | 29 mei 2013 | 2-3 minuten leestijd

In 'De kracht van motivatie' neemt Philips je mee in zijn reis naar het ontdekken van zijn eigen motivatiepatroon en hoe dit hem gelukt is door middel van het Systeem voor Individuele Motivatie Analyse (SIMA).

Het boek geeft vervolgens aan de hand van oefeningen steeds meer inzicht in je eigen motivatiepatroon. Daarnaast geven de verassende en open verhalen van Philips over zijn ervaringen bij onder andere Philips sjeu aan het boek en maken het veel meer dan een leuke invuloefening.

Als junior adviseur ben ik veel bezig met mijn eigen ontwikkeling en het leren herkennen van werkzaamheden waar ik voldoening uit haal. In mijn werkzaamheden bij Adviestalent kom ik in mijn opdrachten vaak tegen dat mensen hier weinig mee bezig zijn en op posities terecht zijn gekomen waar ze eigenlijk niet happy zijn of hun kwaliteiten niet kwijt kunnen in hun huidige functie.

Dit boek biedt mij veel inspiratie, zowel voor mijn eigen ontwikkeling als voor de manier waarop ik naar organisaties kijk. De 'winst' die organisaties behalen wanneer de juiste mensen op de juiste plek zitten en het naar hun zin hebben, wordt volgens mij in het algemeen onderkend. Het verbaast me nog altijd dat er zo weinig organisaties zijn die zich bezighouden met het ontdekken van de motivatiepatronen van hun medewerkers.

Als je van je medewerkers weet waar ze blij van worden en waar ze goed in zijn, kun je veel meer uit ze halen. Dit voorkomt het veelvoorkomende promoten op basis van anciënniteit of op basis van goed presteren in huidige functies en laat organisaties veel meer kijken naar het individu en naar de drijfveren, het gewenste werkklimaat en kerncompetenties van een medewerker.

Het zal ervoor zorgen dat hele andere mensen benoemd zullen worden op bepaalde posities. Ik prijs me gelukkig dat ik dit boek zo vroeg in mijn loopbaan al ontdekt heb. Het geeft richting aan de dingen die ik doe en op welke manier ik voldoening kan halen uit mijn werk.

De oefeningen uit het boek van Philips kunnen regelmatig herhaald worden, zodat het persoonlijk motivatiepatroon in de loop van de jaren door nieuwe ervaringen steeds scherper wordt. Om deze reden is het boek mijns inziens tijdloos en generatieloos, en kan het behulpzaam zijn in alle stadia in je leven en loopbaan. Een aanrader dus voor jong en oud!

Over Marthe van der Molen

Marthe van der Molen is organisatie-adviseur bij Meauve Veerkrachtig Veranderen. Ze helpt organisaties veerkrachtiger en succesvoller te worden door teams en leiders te versterken. Hierbij maakt ze gebruik van veranderkunde, positieve psychologie en werkgeluk.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Anton Philips, Annemiek van Kessel
De kracht van motivatie

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden