Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Wandel je wijzer

'Wandel je wijzer, stad en natuur als coach' van Aat van der Harst is een bijzonder boek. Op een aansprekende wijze laat de auteur je beseffen hoe je door een stad of je directe omgeving kunt wandelen. Als je je bewust bent van je wijze van wandelen ervaar je meer, zie je meer! Het deed mij glimlachen toen ik mij bewust werd van mijn wijze van wandelen. Absoluut een leuk boek om te lezen.

Dick Bos | 22 mei 2013 | 2-3 minuten leestijd

Ik las al eerder een boek over wandelcoaching, (Wandelcoaching van Jeroen Hendriksen), maar dit boek van Aat van der Harst is wel heel bijzonder. In het eerste hoofdstuk wordt een aanzet gegeven tot het leren bewegen, het gaan lopen.

Wandelen maakt je vrij en geeft ontspanning. Zoals door het hele boek heen word je niet zo maar op weg gestuurd maar zijn er in het boek oefeningen verwerkt die je helpen zaken anders waar te nemen dan je eerst deed. Het maakt je meer bewust van je omgeving.

Het boek stimuleert je ook om in plaats van in bossen en langs duinen te wandelen, ook te gaan wandelen in een stad. Dat kun je gestructureerd doen, maar het is net zo'n grote uitdaging om een stad vrij te doorkruisen. Die straten in te slaan die je aandacht trekken.

Later in het boek geeft de auteur voorbeelden van andere wijzen waarop je steden kunt ontdekken bijvoorbeeld door het volgen van gedichten die her en der in steden te vinden zijn. De auteur daagt je uit om maximaal gebruik te maken van je zintuigen. Het ruiken van het bakken van brood kan immers herinneringen vanuit het verleden oproepen.

In het boek wordt onder meer aangegeven dat 'Mensen met een hoger EQ over het algemeen succesvoller zijn in hun werk en gelukkiger in hun relaties dan mensen die weliswaar een hoog IQ hebben, maar weinig zicht hebben op zichzelf en de ander.' Mensen met een hoog EQ kennen hun valkuilen en hun zwakke plekken en weten daarmee om te gaan.

De auteur geeft in zijn boek aan dat wandelen mensen geholpen heeft de juiste beslissingen te nemen. Door los te komen van hun dagelijkse beslommeringen en door het ontspannen wandelen krijgt men meer inzicht in het diepere en/of achterliggende probleem/de drijfveer. Dat zou kunnen worden veroorzaakt doordat beide hersenhelften, door het wandelen, gelijktijdig en in gelijke mate worden gestimuleerd. Het belang van wandelen wordt ook in relatie gebracht met het afnemen van stress. Zowel voor de dag begint, bijvoorbeeld de ochtendwandeling met de hond, of na het werk biedt wandelen de mogelijkheid om stress te kanaliseren.

Een passend citaat van Dag Hammarskjöld versterkt het onderwerp, namelijk: 'Wie de rust niet in zichzelf vindt, zal haar tevergeefs elders zoeken.'

Het boek leest zeer plezierig en hoewel ik de oefeningen niet heb uitgevoerd heeft het boek wel als effect gehad dat ik meer ben gaan letten op mijn manier van wandelen of de wijze waarop andere wandelen. Het heeft mijn zintuigen geopend en dat was een grappige ervaring.

Bent u nieuwsgierig naar wat wandelen voor u kan betekenen dan is dit boek een absolute aanrader! Het oppakken van de oefeningen alleen of met een ander zal zonder meer verrijkend zijn.

Over Dick Bos

Dick Bos (1958) studeerde onder andere Rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Bedrijfskunde aan de NCOI Business School (MBA). Daarnaast voltooide hij naast tal van managementcursussen de opleiding tot gecertificeerd compliance officer bij het NIBE-SVV. Hij is nu werkzaam bij Rijkswaterstaat.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden