Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Contractmanagement in de praktijk

De laatste tijd is er in het bedrijfsleven een verhoogde aandacht voor contractmanagement. In het boek 'Contractmanagement in de praktijk' legt Ted Knoester uit waarom. Een bondig, generiek boekje waarmee u snel overziet wat er komt kijken bij het inkopen van diensten.

Nico Beenker | 9 april 2009 | 1-2 minuten leestijd

Daar waar traditionele inkoopafdelingen zich vroeger vooral richtten op de inkoop van materialen en investeringen, is het inkoopaandeel van diensten in het bedrijfsleven en bij de overheid steeds verder gegroeid. Dat ging vaak buiten de inkoopafdelingen om.

Het inkopen van diensten is volgens Ted Knoester iets anders dan het inkopen van materialen; je hebt er andere vaardigheden voor nodig. Vandaar dat er in het bedrijfsleven behoefte is ontstaan aan contractmanagers. 'Contractmanagement in de praktijk' is een globale en zeer toegankelijk geschreven wegwijzer in contractmanagement. Het bevat zeventien hoofdstukken, die zelden langer zijn dan tien pagina's, over uiteenlopende onderwerpen. Het maakt u daardoor snel bekend met veel aspecten van contractmanagement.

Knoester gaat in op vragen als: wat zijn de kenmerken van diensten? Hoe ga ik om met het in- en uitbesteden van diensten? Welke contracten zijn er en hoe beoordeel ik deze? Hoe ga ik om met leveranciers in relatie tot contractbeheer? Stuk voor stuk belangrijke vragen voor betrokkenen. Het boek is generiek gehouden, waarmee het een leidraad biedt voor de inkoop van allerlei diensten. Het gaat dus niet al te diep in op de inkoop van specifieke diensten als managementadvies, ICT en accountancy.

Uitzondering daarop is de inkoop van energie, maar ook dat is vrij globaal gehouden. Het voordeel hiervan is evident; het boek heeft hierdoor een brede toepassing. Nadeel is dat het boek onvoldoende soelaas biedt bij de inkoop van bijvoorbeeld ICT-diensten omdat daar specifieke aanwijzingen voor ontbreken. Zo had ik bijvoorbeeld graag iets gelezen over de rol van de business case bij de inkoop van ICT-diensten, omdat daarmee nog veel misgaat.

Ook had ik graag iets meer gelezen over het selecteren van een adviesbureau. Misschien iets voor de derde druk. Daarentegen komen de Europese aanbestedingsregels wel weer aan bod. Al met al is 'Contractmanagement in de praktijk' een bruikbaar en handzaam boek dat de aanschafprijs zeker waard is.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden