Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Presenteren met Prezi

Prezi is dé PowerPointkiller als we Hedwyg van Groenendaal, auteur van 'Presenteren met Prezi' mogen geloven. In dit vlotgeschreven boek beschrijft zij hoe u uw eerste Prezi maakt. Ze neemt u aan de hand en beschrijft op lekenniveau hoe het programma werkt. Prezi is presentatiesoftware nieuwe stijl, volgens techniek van mindmappen en zeker de moeite van het proberen waard. Als u al ervaring met Prezi heeft, heeft het boek beperkte meerwaarde, maar de website van de auteur met inspirerende links is goud waard.

Joris Arts | 24 november 2010 | 2-3 minuten leestijd

Een collega liet mij onlangs kennismaken met de Prezi-website. Na aan de slag te zijn gegaan met de tutorials op de site miste ik de inspiratie om er echt mee te gaan presenteren. Ik had het idee dat ik er nog niet uit kon halen wat er in het programma zat. Gezien de potentie ervan, prikkelde 'Presenteren met Prezi' van Hedwyg van Groenendaal mij echter voldoende om er weer mee verder te gaan. Wat is Prezi? Het is gratis online presentatiesoftware die werkt volgens een geheel nieuw concept. Het wordt wel dé PowerPointkiller genoemd. En ik ben van mening dat Prezi die naam zeker eer aan doet! Prezi werkt niet met slides, zoals PowerPoint, maar met een oneindig canvas waarop je kunt inzoomen en scrollen.

Een Prezi-presentatie ('een Prezi') ziet er uit als een mindmap. Op die manier wordt niet alleen de linkerhersenhelft (lijstjes) gebruikt, zoals vaak bij PowerPoint, maar wordt ook de rechterhersenhelft (het grote geheel) aangesproken, zodat het publiek de presentatie beter zal kunnen volgen én onthouden. In dit vlotgeschreven boek neemt de auteur u aan de hand door de wereld van Prezi. Het resultaat is dat u aan het einde van het boek uw eerste Prezi hebt gemaakt. Misschien zelfs wel eerder, want halverwege het boek zijn de beschrijvingen al zo prikkelend dat je gewoon wilt beginnen. Een groot gedeelte van het boek gaat over hoe Prezi werkt. Het is duidelijk uitgeschreven, maar in vergelijking met de tutorials van de website heb ik bijna geen zinvolle aanvullingen gevonden. Bovendien vind ik vijf bladzijden over inloggen op de website van Prezi wel erg veel. Weinig nieuws voor mij dus en dat terwijl ik er maar heel beperkte ervaring mee heb. De auteur geeft zelf ook al aan dat zij in workshops van een paar uur, alle ins en outs van het programma kan behandelen. Prezi is dus gewoon snel onder de knie te krijgen. Er stonden gelukkig ook nog voor mij nieuwe dingen in 'Presenteren met Prezi'. Bijvoorbeeld de paragraaf over de verschillen in kwaliteit tussen verschillende bestandsformaten. Dat was echt nuttige informatie. Ook de tip 'Hoe krijg je een screenshot van een website in een veel hogere kwaliteit dan met de knop PrintScreen', ga ik zeker in mijn presentaties gebruiken. Blijft over de website van de auteur met alle voorbeeld-Prezi's en links naar inspirerende video's en weblogs. En die is fantastisch! Op www.presenterenmetprezi.nl/uit-het-boek staan ze allemaal op een rij. Zeker een aanrader en hier hoef je het boek niet eens voor te hebben. De beste test of ik het begrepen heb, is natuurlijk een presentatie geven met Prezi voor een kritisch publiek. En dat heb ik gedaan. Een klinische les over Diabetes Mellitus voor mijn apothekersassistentes. Deze is hier te vinden. De reacties waren erg positief. Met name de compleet andere opbouw en de combinatie van zoomen, plaatjes en video's zorgde voor een geboeid publiek. Voor mij is het duidelijk, mijn volgende presentaties zullen niet meer met PowerPoint zijn maar met Prezi!

Over Joris Arts
Joris Arts is ziekenhuisapotheker en hoofd ziekenhuisapotheek van het Antonius Ziekenhuis Sneek en Emmeloord. Zijn team van ruim 50 mensen streeft er dagelijks naar de patiënten in het Antoniusziekenhuis en de aangesloten verpleeghuizen van optimale farmaceutische zorg te voorzien.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden