Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Risico als obsessie

Pensioen is 'hot'. Pensioenfondsen zijn in de problemen omdat beleggingsresultaten de pensioenfondsreserves hebben aangetast. Net als iedereen vraag ik me af of er nog voldoende in de pot zit als ik met pensioen ga. Hoe konden Nederlandse pensioenfondsen een riante vermogenspositie zó verspelen? Consultant Frits Bosch geeft daar een duidelijk antwoord op in 'Risico als obsessie'.

Louis Thorig | 1 september 2010 | 1-2 minuten leestijd

De buffers van de Nederlandse pensioenfondsen zijn geplunderd in de jaren negentig door sponsoren en te genereuze pensioenregelingen. Pensioenfondsen kregen van hun adviseurs, actuarissen, toezichthouder faliekant verkeerde adviezen. Er zijn te grote beleggingsrisico's genomen. De fondsen hadden daardoor onvoldoende vet op de botten om de twee recente beurscrises de baas te kunnen. Zo kon het gebeuren dat de dekkingsgraad van de pensioenfondsen duikelde van gemiddeld 230% in 1990 tot 94% in 2010. Volgens Frits Bosch is de uitdaging om een goede verhouding te vinden tussen rendement en risico binnen de portefeuille. Bestuurders van institutionele instellingen worstelen met de samenstelling van de beleggingsportefeuille, de motor van het fonds. De institutionele sector heeft een breed scala aan mogelijkheden in petto om dat voor elkaar te krijgen. Maar helaas is het resultaat niet altijd positief.

Dit boek wijst de weg hoe het wel zou kunnen. 'Risico als obsessie' is bedoeld voor medewerkers bij pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, banken, actuarissen en consultants. Maar het is ook interessant voor actieve particuliere beleggers die de achtergrond van pensioencrisis willen kennen. Het boek bevat een groot aantal aanbevelingen en suggesties die van directe waarde zijn voor bestuurders, adviseurs en beleggers. Het boek heeft dus een duidelijk praktische waarde. Het onderwerp 'risico's en hoe daarmee om te gaan in een beleggingsportefeuille is breed. Dit boek is zo toegankelijk mogelijk in modules geschreven, zonder veel jargon, maar met een duidelijk standpunt waar de lezer wat mee kan. De analyses van Bosch zijn scherp. Hij durft de vinger op de zere plek te leggen. Het is een interessant boek, ook voor een leek op dit gebied als ik, om te lezen.

Over Louis Thorig

Louis Thörig is verbonden als master- en bachelorthesisbegeleider aan de afdeling Organisatiewetenschappen, Faculteit Sociale Wetenschappen, Vrije Universiteit Amsterdam. Hij was tot 1 augustus 2011 werkzaam als global communications manager op het hoofdkantoor van IOI-Loders Croklaan (www.croklaan.com) in Wormerveer. Hij heeft zijn MBA behaald bij Business School Nederland, de Action Learning MBA.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden