Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Twaalf topcoaches over succesvol management

In 'Twaalf coaches over succesvol management' gaan twaalf top(sport)coaches in op de belangrijkste aspecten van hun werk. Ze doen dit door elkaar te interviewen over 11 belangrijke onderwerpen. Het leuke van dit boek is dat het uitnodigt tot nadenken, omdat er veel overeenkomsten zijn tussen het managen van prestaties in de sport en in het bedrijfsleven. De geanimeerde dialogen tussen de twee coaches maakt dat dit boek zich lekker laat lezen!

Jeffrey Goijers | 19 november 2009 | 2-3 minuten leestijd

'Twaalf coaches over succesvol management' behandelt achtereenvolgens de volgende onderwerpen aan bod: twijfels en zekerheden, ethiek, communicatie, motivatie en motiveren, teams en groepsprocessen, mogelijkheden en beperkingen van het coachen, keuzes maken en beslissingen nemen, omgaan met veranderingen, succes, prioriteiten stellen en omgaan met mensen. In het hoofdstuk Twijfels en zekerheden wordt de eerste parallel met het bedrijfsleven aangevoerd. Zowel coaches als managers handelen op basis van zekerheden en vragen zich beide af of ze een juiste beslissing nemen. Een mooie uitspaak van Toon Gerbrands, voormalig bondscoach Nederlands mannenvolleybal, is dat ervaring betekent dat je fouten hebt durven maken. Overigens altijd maar één keer dezelfde fout! Ethiek heeft voor de topcoaches betrekking op de normen en waarden die je hanteert bij de dingen die je doet. Het is het belangrijk om te weten hoe ver een sporter wil gaan. Een coach mag geen hogere doelen hebben dan de sporter.

Marc Lammers, voormalig bondscoach van het Nederlands vrouwenhockeyteam, stelt dat ook leidinggevenden in het bedrijfsleven van werknemers verwachten dat ze alles precies zo doen als zij, terwijl werknemers vaak niet hetzelfde niveau hebben als de leidinggevende. In het onderwerp Teams en Groepsprocessen komen vragen aan de orde die ook voor managers in het bedrijfsleven relevant zijn. Hoe laat je je medewerkers goed samenwerken? Hoe overwin je weerstanden in je afdeling? In hoeverre werkt de groepshiërarchie door in de afdelingsprestaties? Coaches maken continue keuzes en nemen beslissingen. In het bedrijfsleven is dat niet anders. In de dialoog tussen Henk Kraaijenhof, atletiekcoach, en Ton Boot, basketbalcoach, komen tal van voorbeelden voorbij die herkenbaar zijn met soortgelijke processen in het bedrijfsleven. Veranderingen in de topsport zijn niet anders dan in het bedrijfsleven. Veranderingen kunnen bestaan uit zaken die op je afkomen waarmee je moet omgaan en zaken die worden geïnitieerd door de coach of je manager. Bij veranderingen in de sport zal worden besproken wat je van elkaar verwacht en welk gedrag hierbij past. De coach zal hierbij het goede voorbeeld moeten geven. Net zoals in het bedrijfsleven. De dialoog tussen Jop Alberda, coach Nederlands mannenvolleybalteam, en Jacco Verhaeren, zwemcoach, gaat over succes. Heel herkenbaar is de vraag wat er nodig is om succes te kunnen behalen. Zonder plan geen succes! Als uitsmijter is er de dialoog tussen Charles van Commenée, atletiektrainer, en Louis van Gaal, Trainer-coach, over het onderwerp omgaan met mensen. Authentieke coaches of managers hebben een eigen stijl die past bij hun persoonlijkheid. 'Twaalf coaches over succesvol management' laat zich lekker snel lezen en de wijze waarop de onderwerpen in dit boek worden besproken, geeft veel herkenning met soortgelijke processen in het bedrijfsleven. Hierdoor geeft het boek niet alleen een blik op de kennis en kunde van twaalf topcoaches, maar nodigt ook uit om dieper over de besproken onderwerpen na te denken. Met name hoe je dit soort zaken in je eigen organisatie of team zou kunnen toepassen. Kortom een vermakelijk en leerzaam boek!

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden