Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De zeven eigenschappen van effectieve families

In zijn boek 'De zeven eigenschappen van effectieve families' legt Stephen Covey uit hoe u zijn bekende 'zeven eigenschappen' toepast om uw familie effectiever te laten functioneren. Hiervoor begint u met een familiemissie. En dat is wel erg Amerikaans. Ik kan me weinig Nederlandse families voorstellen die een familiemissies gaan schrijven. Wat ik wél gedaan heb door dit boek, is opnieuw nadenken over wat wij als familie belangrijk vinden in ons gezin. Door daar de rust voor te nemen kwamen wij tot mooie gesprekken. En dat is voor mij dan ook de meerwaarde van dit boek.

Ilja Jacobs | 3 november 2009 | 2-3 minuten leestijd

De 'zeven eigenschappen' van Stephen Covey zijn bij de meeste mensen wel bekend. Wellicht heeft u ze ook al eens gebruikt bij een loopbaan- of coachingstraject of tijdens een cursus. Nieuw is dat u de eigenschappen ook kunt gebruiken voor uw familie.

In 'De zeven eigenschappen van effectieve families' legt Covey uit hoe u uw familie een duidelijker bestemming kunt meegeven. Ook het vluchtplan (de weg er naar toe) en een kompas worden door u ontwikkeld. Uw gezin zal harmonieuzer zijn als u samenwerkt. Allemaal heel waar, maar hoe helpen die zeven eigenschappen hier nu bij? Volgens Covey is het niet logisch dat de belangrijkste organisaties in de wereld (gezinnen) geen missie hebben.

Volgens hem is het cruciaal om samen met het gezin een missie op te stellen. Dit betekent dus niet dat de ouders een missie opstellen, maar dat je samen met alle kinderen kijkt wat er belangrijk is in het gezin (waardoor voel je je hier op je gemak, waarom kom je graag thuis?).

De auteur legt dit steeds uit aan de hand van voorbeelden van andere gezinnen. Deze voorbeelden zijn vaak wat overtrokken en in mijn beleving erg Amerikaans. Als toch wel nuchtere Nederlandse denk ik dat als je het zo aanpakt (kinderen hebben 5 minuten per dag met vader en 20 minuten met moeder?!), je niet echt een gezin hebt.

Maar tussendoor staan er toch wel rake vragen in het boek. In mijn huis zal geen gezinsmissie komen te hangen, dat gaat me echt te ver. Maar praten over wat je nu wilt in je gezin komt er vaak niet van en dat ben ik door dit boek wel gaan doen.

Tips over hoe u de kinderen erbij betrekt, bijvoorbeeld met spelletjes, staan na ieder hoofdstuk helder beschreven. Als u de missie hebt, wilt u natuurlijk ook volgens de missie gaan leven. Hiervoor worden veel verschillende manieren benoemd.

Natuurlijk is de eerste echte tijd voor elkaar nemen, één-op-één en als gezin. Al deze verschillende manieren zijn te koppelen aan een van de zeven eigenschappen. Alleen zijn ze in dit boek veel meer een groepsproces. En het zal zeker aan je eigen opvoeding liggen, maar veel van de genoemde manieren vind ik doodgewoon.

Dat je naar elkaar luistert, echt wilt weten wat er speelt bij elk van de leden van je gezin en dat je speciale gezinstradities hebt. Het boek illustreert dan ook het beeld dat we op de goede weg zitten. En het zet je wel tot verder denken aan. Want in de drukte van alledag ga je er soms gewoon vanuit dat de ander hetzelfde beeld voor ogen heeft als jij. En om dat te checken is altijd goed.

Door het lezen van dit boek heb ik wel een aantal punten in mijn gezin gecheckt met mijn man en met de kinderen. Zoals Covey al aangeeft leidde dat tot erg leuke en mooie gesprekken. Hopelijk kan ik dat vasthouden na het lezen van dit boek, ook zonder gezinsmissie aan de muur. Want een missie op het werk vind ik al meer dan genoeg.

Over Ilja Jacobs

Ilja Jacobs is auditor bij de provincie Overijssel, is freelance docent en zit in de raad van toezicht van een welzijninstelling. Ze schrijft de recensies op persoonlijke titel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden