Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De snelheid van vertrouwen

Toen ik laatst weer eens extra vroeg op Schiphol moest zijn, omdat de nodige controles moesten kunnen worden uitgevoerd voordat de vlucht vertrok, realiseerde ik me dat Stephen M.R. Covey (de zoon van…) behoorlijk gelijk heeft in zijn boek.

Renze J. Klamer | 26 oktober 2016 | 3-5 minuten leestijd

Afname van vertrouwen is omgekeerd evenredig met de toename van de tijd die zaken in beslag nemen. We vliegen door toename van vertrouwen (in de vliegmachines) in steeds minder tijd de oceaan over. Totdat een paar terroristen besluiten om Amerika aan te vallen. Onmiddellijk daarna is het vertrouwen weg en duurt de reis zomaar 3 a 4 uur langer (een toename van soms 40% in de tijd). In een normale economische ontwikkeling een onacceptabele ontwikkeling… Stel je voor, we betalen onze rekeningen 40% later…) Omgekeerd is de bewering ook waar en dat is het hogere doel dat Covey met zijn boek ‘De snelheid van vertrouwen’ wil aantonen: Hoe meer vertrouwen we hebben in elkaar, hoe sneller we zaken kunnen doen.

Covey toont dat aan met een aantal aansprekende en leuke voorbeelden. Zoals de hotdogverkoper uit New York die besloot om voor het afrekenen van de hotdog de klant te vertrouwen en zich helemaal toe te leggen op het maken van de lekkerste hotdogs in zo kort mogelijke tijd. Hij bleek aanzienlijk meer te gaan verdienen!

Vertrouwen in crisistijd is natuurlijk een belangrijk woord. Iedereen weet precies waar de kredietcrisis vandaan komt: gebrek aan vertrouwen. En tegelijkertijd is het ook precies zo vergiftigend als bekend: Ik wil jou wel vertouwen hoor, maar hoe? Want alles is zo onzeker. En dus kies ik er voor om maar niet meer te vertrouwen en die onzekere orders voor de toekomst toch maar af te bestellen, die aankoop maar een jaartje uit te stellen en die verhuizing naar dat grotere huis toch maar even af te wachten hoe het zich ontwikkeld. Het kan immers altijd nog…

Covey toont aan dat alles wel begint bij jezelf en niet bij de ander. Wat dat betreft is hij een goede volgeling van zijn vader. De eerste van vijf vertrouwenscirkels ben je jezelf. Hoe geloofwaardig ben je? Ik herken dat wel. Hoe onzekerder ik mijzelf voel, hoe makkelijker ik me laat verleiden tot het doen van elkaar tegensprekende keuzes, hoe ‘zwalkender’ mijn beleid wordt. Op zijn Amerikaans werkt Covey dat uit in vier kernen van geloofwaardigheid: Integriteit, Intenties, Capaciteiten en Resultaat. De eerste heeft mij het meest aangesproken omdat hij daar ook de opnieuw oplevende discussie over ethiek van nieuwe brandstof voorziet: We moeten immers allemaal opnieuw nadenken over wat het eigenlijk betekent om integer te zijn. In het boek wordt  Einstein geciteerd: “Wie slordig is in kleine zaken kan niet worden vertrouwd in grote zaken.” En om (opnieuw) een koppeling te maken met de kredietcrisis: was het niet Tilmant (van de ING) die stelde dat ‘we niet hadden moeten verkopen wat we zelf niet begrijpen.’ Kortom is er veel te zeggen en te leren over Vertrouwen en mijn persoonlijke positie daarin.

In het boek wordt daar vooral op ingegaan. 13 hoofdstukken worden gewijd aan welk gedrag ik moet aanleren om meer met vertrouwen te werken. Om mijn vertrouwensrekening bij de ander te vergroten. Uiteraard verluchtigd met veel uitspraken van wijze mensen en aangevuld met persoonlijke notities van Covey. In dat opzicht is het een echt Amerikaans zelf-help boek. Voor mij (als eigenwijze Nederlander) is dat niet zo heel aantrekkelijk. Het had ook wel wat minder prekerig gekund. Veel van de gedragshoofdstukken hebben daardoor een (te) hoog ‘da’s logisch’ gehalte.

Is het daardoor een minder boek geworden? Ja in sommige opzichten wel; het kan makkelijk worden afgedaan als het volgende goede bedoelingen boek. Toch ben ik van mening dat het ijzersterke begin, het basisconcept dat vertrouwen snelheid creëert belangrijker is dan hoe je dat nu exact bereikt. Iedereen zal wel wat herkennen in de kreet van Ronald Reagan: Trust but verify.

De nadruk is daarbij meer en meer komen te liggen op ‘verify’ en zoals we allemaal weten kost dat immens veel tijd. Ik denk dat we meer bereiken met de nadruk te leggen op ‘Trust’ en ben het eens met Covey in zijn conclusie dat iemand het vertrouwen geven een van de meest positieve stimulansen is voor de ontwikkeling van snelheid in relaties, in persoonlijkheid en ook in succes.

Kortom een boek dat ik van harte kan aanbevelen als tegengif voor de huidige crisis.

Over Renze J. Klamer
Renze J. Klamer, management consultant bij Sentle b.v. (www.sentle.nl). Kogge 01-04, 8242 AH Lelystad, 0320 23 128 0, klamer@sentle.nl

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden