Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

En nu laat ik mijn baard staan (herziene editie)

Het boek 'Nu laat ik mijn baard staan' van Leen Zevenbergen vormt een oproep om nu eens dát te doen wat je eigenlijk altijd al had wíllen doen. Alles onderverdeeld in vier hoofdstukken: Creatief, Ondernemen, Sprankelen, en Inspireren. Al bladerend door het boek herken je deze begrippen direct. Het telt tal van gekleurde bladzijden, foto's en uitvergrote teksten. Dit maakt het boek heel vrolijk, speels, inspirerend en creatief. Precies zoals de ondertitel al aangeeft: 'Creatief ondernemen & sprankelend inspireren'.

Eric van Arendonk | 3 oktober 2006 | 2-3 minuten leestijd

Het eerste hoofdstuk gaat over 'creatief'. Het is een opsomming van een heleboel zaken die gelinkt zijn met creatief. Het geeft je voorbeelden, aanwijzingen en ideeën. Een echte lijn heb ik er niet in kunnen ontdekken. Dit stoorde me overigens niet tijdens het lezen. Het onderwerp leent zich ervoor om van de hak op de tak te springen. Duidelijk is in ieder geval dat om creatief te zijn tijd nodig is en rust. Het bewust plannen van deze momenten is ongeveer het moeilijkste wat er is. Maar wat zijn we verbaasd na afloop over hoeveel het opgeleverd heeft. Heel herkenbaar moet ik zeggen.

Het tweede hoofdstuk gaat over 'ondernemen'. Hier zit wel een duidelijke lijn in. De auteur noemt hier de vijf D's (op zich niet vreemd na een hoofdstuk 'creatief'). De D's staan voor: Dromen, Denken, Durven, Doen, en Doorzetten. Aan de hand van deze vijf D's wordt het begrip ondernemen toegelicht, soms met wat humor, soms met wat diepgang. Die humor is tevens ook de boodschap. Er moet meer 'fun' komen in organisaties. De auteur laat onderbouwd met voorbeelden zien hoe je dat kunt aanpakken. Het derde hoofdstuk gaat over 'sprankelen', zowel van mensen als van organisaties. Leen Zevenbergen beschrijft hier het verschil tussen plezier óp je werk en plezier ín je werk. Een van de opmerkingen wil ik even speciaal noemen. De auteur schrijft dat hij destijds een regel in zijn bedrijf had ingevoerd om nooit op vrijdagmiddag op een moment dat er niemand meer iets aan kan doen, een ander lastig te vallen met een vervelend bericht of een zogenaamde 'probleemmail'. Je stuurt dan iemand negatief het weekend in is zijn stelling. En de weekenden zijn er om van te genieten, om nieuwe energie op te doen, en niet om de problemen van de week mee te nemen. Een mooi voorbeeld van sprankelen is mij ook bijgebleven: het genieten zit in details die niet opvallen als ze er niet zijn, maar die het verschil maken als ze er wel zijn. Het vierde en tevens laatste hoofdstuk gaat over 'inspireren'. Verhalen over hoe inspiratie tot stand kan komen, worden afgewisseld met leuke en sprekende voorbeelden. Begrippen als dromen, visie, leiderschap en lijderschap passeren de revue. 'En nu laat ik mijn baard staan' gaat op diverse manieren in op de elementen creatief, ondernemen, sprankelen en inspireren. Dat zet jezelf weer tot nadenken. Soms heel herkenbaar en soms verrassend. Voor mij is het een boek wat ik het beste kan omschrijven als een zogenaamd bladerboek. Een boek waarin ik op verloren momenten nog zeker doorheen zal bladeren en er af en toe iets uit zal lezen om het daarna weer weg te leggen. Het is leuk om er korte dingen uit te lezen over de genoemde onderwerpen en het zal mij af en toe ook op andere gedachten brengen. Daarvoor zitten er voldoende verrassende elementen in 'En nu laat ik mijn baard staan'.. Maar bovenal is het een vrolijk en toegankelijk boek.

Over Eric van Arendonk

Eric van Arendonk RM is docent Commerciële Economie bij de Hogeschool Utrecht (HU), auteur van Neuromarketing en zelfstandig marketingadviseur.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden