Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Leiderschap is een keuze

Het boek 'Leiderschap is een keuze' van Dominique Haijtema bevat 26 interviews met wereldleiders, vooraanstaande onderzoekers en businessiconen. Het eerste deel van het boek bestaat uit de gesprekken met de 'denkers', te weten de hoogleraren en adviseurs. In het tweede deel komen de 'doeners' aan het woord, de CEO's en wereldleiders, de mensen van de praktijk.

Marianne Eussen | 16 februari 2011 | 2-3 minuten leestijd

Haijtema concludeert op basis van alle interviews in haar boek dat leiderschap een keuze is. 'Het is geen vaardigheid die je op een businessschool leert. Het is net als met golfsurfen, je zult vroeg of laat het water in moeten en het met vallen en opstaan moeten leren,' aldus Haijtema.

De interviews zijn prettig leesbaar geschreven en ook in willekeurige volgorde te lezen. Door de rode draad in de vragen, word je vanzelf uitgenodigd om door te bladeren naar andere interviews. Ze legt de goeroes ook elkaars opvattingen voor met soms opmerkelijke effecten en dan wil je gewoon weten dat een ander daarvan vindt. Niet iedereen is gediend van haar directe stijl, maar het is leuk om te lezen en te merken dat ook goeroes gewone mensen zijn (of toch niet?).

Natuurlijk zijn de inzichten van de geïnterviewden niet nieuw, maar de manier waarop zij ze allemaal bij elkaar gebracht heeft, brengt wel overzicht en daarmee nieuwe inzichten. Haar zoektocht naar de heilige graal van leiderschap, zoals ze dat zelf heeft genoemd, is niet gelukt, maar het is zeker een waardevolle toevoeging aan de bestaande boekenbrij over leiderschap.

Een greep uit de thema's of stellingen die in de interviews aan bod komen: Je kunt anderen alleen leren, wat je zelf moet leren? Een mba als brevet van management of van onvermogen? Human resouce of human being? Waar bent u het meest trots op? Hoe ziet leiderschap in de 21e eeuw eruit?

In ieder interview gaat ze in op de essentie van iemands stijl en bevraagt de persoon daar kritisch op. In een apart kader staat de kern van iemands leiderschap of methode, evenals zijn of haar CV overzichtelijk samengevat. Dit is erg handig als coach om snel op te kunnen zoeken wie als inspiratiebron voor je cliënt zou kunnen dienen.

Persoonlijk ben ik vooral geraakt door het interview met Muhammad Yunus. Hij heeft de Nobelprijs in 2006 gekregen voor het toepassen van het idee van het microkrediet, maar dat is alweer helemaal uit mijn geheugen gewist. Het is erg inspirerend om in dit interview te lezen over zijn gedachtegang en zijn drijfveren. Hij heeft de collegezalen verruild voor de praktijk op straat om zo de mensen in zijn land Bangladesh.

Over Marianne Eussen

Drs. Marianne Eussen is (executive) teamcoach, supervisor en organisatieadviseur bij PALET coaching | advies | interimmanagement. Zij begeleidt professionals en non-profitorganisaties om hun ambities te realiseren. Ze is met name gericht op het samenspel tussen manager en het team.
Auteur van 7 perspectieven op leiderschap | inzichten uit executive coaching.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden