Het thema is uiterst actueel. De babyboomgeneratie staat op het punt om massaal met pensioen te gaan. De Nederlandse welvaartsstaat zal de komende jaren antwoorden moeten vinden op de vele uitdagingen die de vergrijzing met zich meebrengt. De eerste landelijke ouderenpartij 50+ heeft zich al aangediend. Het scharnierpunt waarop de na-oorlogse generatie zich bevindt, biedt daarom een mooie gelegenheid om terug te blikken op de erfenis die wordt nagelaten. In de essays worden economen, wetenschappers, politici en andere opinieleiders uit de generatie na de babyboomers aan het woord gelaten. Nadrukkelijk wordt stilgestaan bij de maatschappelijke gevolgen en impact die de babyboomgeneratie heeft gehad.
Opvallend is het hoge aantal maatschappelijke misstanden die worden aangesneden. De gefaalde experimenten met het onderwijs, het weggooien van de idealen, de hypotheekrenteaftrek, de wildgroei van de overheid, de ontplofte zorgkosten, ja zelfs voor de economische crisis wordt beschuldigend gewezen naar de babyboomers.
Er wordt de sixtiesgeneratie veel verweten: 'Het grootste drama van de babyboomgeneratie is dat ze alle belangrijke functies in Nederland vervullen en deze zo lang mogelijk bezet houden'. Door de stelligheid van de betogen word je als lezer continu uitgedaagd het realiteitsgehalte met een korreltje zout te nemen. Daarmee geeft het boekje een leuke aanzet tot discussie, want of de auteurs de waarheid nou wel of niet in pacht hebben, de thema's die worden aangestipt zijn reëel. Hoewel vrijwel alle thema's herkenbaar zijn (denk aan onderwijsvernieuwing, vrouwenemancipatie, ontzuiling, ontstaan van actiegroepen) ontbreekt in veel betogen enige nuance.
Dat is jammer, want een serieuze discussie voer je op basis van onderbouwing, en niet alleen meningen. Ook wordt voorbijgegaan aan belangrijke verworvenheden uit die tijd, zoals de ideologische en progressieve vernieuwingsbeweging (bijvoorbeeld New Left), de seksuele revolutie en het doorbreken van de strengchristelijke moraal. Fascinerender is nog dat de babyboomgeneratie stelselmatig als een monoliet blok wordt neergezet dat zo'n vijftig jaar de knoppen van de macht beheerst, hier kan geen samenzweringstheorie tegenop!
'VUT, prepensioen, dure ziektewetten, onbeperkte subsidiestromen de babyboomers draaiden de kranen wagenwijd open, en nu is het op. Maar doen de babyboomers wat terug?' Het doel van de bundel is met verve uitgewerkt, genoeg voer voor discussie. De babyboomers worden flink aangepakt en weggezet als een generatie van potverteerders met slechts een belang: het eigenbelang. Vermakelijk om te lezen, maar voor een serieus begrip van het ontstaan, de impact en de nalatenschap van de babyboomgeneratie kan men beter verder lezen in studies over de oorzaken en gevolgen van de sixtiesbeweging.