De noodzaak van een boek waarin wordt uitgelegd hoe je om moet gaan met keuzes lijkt duidelijk. Zoals de schijfster ook stelt leven wij in een wereld waarin wij worden geconfronteerd met tienduizenden keuzes per dag. Keuzes over wat te eten, te drinken, wanneer te slapen, wat te kijken op tv, etcetera, etcetera, etcetera.
Zo loop ik zelf regelmatig tijden in de supermarkt rond, te twijfelen over wat ik ’s avonds zal eten. Sommige keuzes zijn echter belangrijker dan anderen en verdienen daarom meer aandacht. In werkelijkheid blijkt het voor een meerderheid van de mensen toch erg lastig om genoeg aandacht te geven aan de keuzes die deze aandacht ook verdienen. Hertz stelt dat dit te maken heeft met de persoon die de keuzes maakt, de context waarin keuzes worden gemaakt en de informatie op basis waarvan keuzes worden gemaakt. Wat de schrijfster vervolgens probeert in dit boek, is de lezer een praktische handleiding geven die kan helpen bij het maken van verschillende keuzes.
Het grootste gedeelte van het boek gaat echter over het kritisch onderzoeken van je bronnen. Waar komt informatie vandaan en met welk doel wordt het verstrekt? Hertz roept op om experts niet zomaar te geloven en ook eens lekenexperts om hulp te vragen. Digitaal is er enorm veel informatie te vergaren die je kan helpen met het maken van keuzes, maar wees hier kritisch op en bedenk je dat de collectieve wijsheid niet altijd klopt. Onderzoek nepidentiteiten en controleer je bronnen. Hoewel dit deel rijkelijk gevuld wordt met verschillende anekdotes en onderzoeken die het belang van kritisch onderzoek onderstrepen, voelt het veelal als een herhaling van zetten en het intrappen van open deuren. Hierdoor lees je weliswaar makkelijk door het boek heen, maar blijft bij mij toch sterk het gevoel hangen dat ik het grootste deel van het boek hetzelfde heb gelezen.
Gelukkig bewaart Hertz het beste voor het laatste deel van het boek. Dit deel gaat namelijk meer in op de context waarin je besluiten neemt en op je eigen gemoedstoestand bij het maken van keuzes. Zelf noemt ze het je ‘emotionele thermostaat’. Wat voor effect hebben bijvoorbeeld slaap, suiker en stress op de keuzes die je maakt en hoe ga je hier het beste mee om? Persoonlijk vond ik dit het meest interessante hoofdstuk van het boek, hoewel het open-deur-gevoel blijft hangen. De valkuil van dit boek zit hem in de titel. De verwachtingen die het schept met deze titel zijn zo hoog, dat het boek eigenlijk al niet meer positief kan verrassen. Het is als het eindelijk zien van die ene film waar je al zo lang naar uitkeek, waardoor eenmaal in de bioscoop deze torenhoge verwachtingen al niet meer te overtreffen zijn door de werkelijke film. En dit is niet helemaal terecht. Terugkijkend heeft het boek mij namelijk wel bewuster gemaakt van het proces dat aan het maken van een keuze vooraf gaat. En de noodzaak om hier de nodige tijd voor te nemen. Concluderend een prima boek, gevuld met leuke en interessante voorbeelden. Je leven gaat er niet drastisch door veranderen, maar het boek maakt je wel bewuster.
Over Jeroen Medema
Jeroen Medema werkt als senior adviseur bij Wesselink VanZijst aan uiteenlopende maatschappelijke vraagstukken. Hij is naast adviseur, procesbegeleider en mediator ook trainer/coach en publiceert regelmatig over het vakgebied.