Totdat ik het boek ‘Een voor allen, allen voor een’, van Simon Sinek las. Zijn motto is: het creëren van veiligheid en vertrouwen in alle lagen van de organisatie, haalt het beste uit mensen en daarmee uit de organisatie. Zelfs, misschien juist, in slechte tijden. Zo geeft Sinek een voorbeeld van een leider die het aandurft om tijdens de crisis geen mensen te ontslaan. Hij geeft hen veiligheid door allemaal een stukje tijd en salaris in te leveren. Het bedrijf weet hierdoor te groeien. Deze keuze haalt het beste uit de mensen. Hoe mooi zou het zijn als meerdere organisaties als antwoord op de crisis dit voorbeeld volgen.
Het model dat Sinek centraal stelt in het boek is ‘De Cirkel van Veiligheid’. Het belang van deze cirkel is als volgt; als mensen moeten omgaan met gevaren binnen de organisatie, is de organisatie zelf minder goed in staat om te gaan met gevaren van buitenaf. Denk je nog bij jezelf dat het allemaal soft overkomt, dat verandert als je leest dat de oorsprong ligt in het leger.
Sinek gebruikt het leger als voorbeeld omdat de lessen veel uitgesprokener zijn in situaties waarin het letterlijk om leven en dood gaat. De overeenkomst tussen de manier waarop het leger wordt aangestuurd en tussen succesvolle organisaties is de cultuur. De cultuur waarbij leiders bescherming van bovenaf bieden en de mensen op de werkvloer bereid zijn voor elkaar te zorgen. Sinek geeft duidelijke en mooie voorbeelden van organisaties die hierin slagen.
Een kracht die ons hierbij kan helpen is simpele biologie. Wij mensen zijn ontworpen om de moeilijkste tijden te overleven en de soort te laten voortbestaan, door samen te werken. Sinek beschrijft dat we van nature willen ontwikkelen en groeien, samen willen werken en bij de groep horen. Een geruststellende gedachte.
De kunst is om balans te vinden tussen de ontwikkeling die ons helpt als individu en als groep. Waar de maatschappij op dit moment is doorgeslagen in zelfbelang, is het antwoord gelegen in terug naar het belang van de groep. Wil je hier mee aan de slag, dan beschrijft Sinek een aantal uitdagingen in de vorm van leiderschapslessen. Denk hierbij aan integriteit telt, leid de mensen en niet de getallen.
De groter wordende abstractie in onze maatschappij door alle technologie en groei van bedrijven, maakt dat we praten over klanten, registraties, aandeelhouders. Maar niet meer over de mens. Het is belangrijk dat we het contact met de mens achter de klant herstellen. In het laatste hoofdstuk doet Sinek een oproep aan ons allemaal; we hebben meer leiders nodig.
Echt leiderschap is niet het exclusieve bolwerk van de mensen aan de top. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om de Cirkel van Veiligheid sterk te houden. We moeten allemaal vandaag beginnen om al die kleine dingetjes te doen voor anderen. Wees de leider die we zouden willen hebben.