Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Geweldloze communicatie (nieuwe, volledig herziene editie)

Volgens de Amerikaanse klinisch psycholoog Marshall B. Rosenberg (1934) is de manier waarop we communiceren gewelddadiger dan we beseffen. Hij laat ons in zijn boek 'Geweldloze communicatie' zien dat het ook anders kan.

José Otte | 21 juni 2010

Voor mensen die werken of leven in een omgeving waar communicatie soms harde vormen kan aannemen, is 'Geweldloze communicatie' een aanrader. Op rustige wijze laat Marshall Rosenberg zien dat waar we onze aandacht op richten gaat leven en hoe we leren om een geweldvolle communicatie niet te beantwoorden met diezelfde geweldvolle communicatie. Aan de hand van voorbeelden leren we hoe we bij onszelf en de ander te rade gaan over de manier waarop we met elkaar in gesprek zijn. Zodra we ons bewust worden van het gegeven dat we vaak al een oordeel klaar hebben en daardoor vergeten te luisteren naar de ander, komt de mogelijkheid om hier mee te gaan werken. Opvallend in het boek is dat Marshall Rosenberg eerlijk toegeeft dat het hem ook nog vaak moeite kost om met zijn raadgeving te werken. Het gaat niet van zelf en kost oefenen en oefenen en oefenen. In dit boek mis ik nieuwe inzichten over het aanleren van nieuw gedrag, waardoor ik eigenlijk verwacht dat bij een nieuwe editie misschien zelfs wel een manier gevonden wordt om de methode moeiteloos aan te leren. Is de methode aan te leren door het boek te lezen? Ik vraag het me af. Uit de voorbeelden blijkt vaak dat het lastig is om de juiste toon te vinden. Oefenen is eigenlijk alleen maar mogelijk in een speciaal daarvoor gecreëerde omgeving, zoals een training. Waarbij een ervaren deskundige helpt om de methode bij u zelf te ontwikkelen. Ik werd door de oefeningen in het boek niet voldoende uitgedaagd om met de methode aan de slag te gaan, maar dat is persoonlijk natuurlijk. Een interessante theorie dus, maar te weinig om echt toe te passen met alleen bewustwording en oefeningen.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkt als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteert sociale innovatie door het introduceren van dialoog groepen waarin gewerkt wordt met bijzondere vragen. Ze is verbonden aan Mizu.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden