Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

THOMAShuis - Hoe zorg ook kan

Als u bij de zorg betrokken bent, kunnen de Thomashuizen u niet ontgaan zijn. Initiatiefnemer Hans van Putten sprak immers menigmaal in de media over zijn franchiseformule het Thomashuis: een thuishaven voor verstandelijk gehandicapten. Hans van Putten, vader van de gehandicapte Thomas, doet zo'n 5 jaar na de opening van de eerste huizen een boekje open. Met de hulp van tekstschrijfster Sara Smidt kwam het boek 'THOMAShuis - hoe zorg ook kan' tot stand. Mag u op basis van deze titel kant-en-klare zorgoplossingen verwachten?

| 2 november 2009 | 2-3 minuten leestijd

'THOMAShuis' is een zeer persoonlijk en openhartig boek. Vanaf de eerste pagina wordt de kruistocht van auteur Hans van Putten duidelijk: een strijd vóór zijn zoon Thomas en een strijd tegen de anonimiteit van het reguliere zorgsysteem. Thomas, die bij geboorte nog gezond is, ontwikkelt het syndroom van Lennox-Gastaut (een epileptische aandoening) en raakt hierdoor langzaam maar zeker gehandicapt. Thomas is letterlijk en figuurlijk het lijdende voorwerp, tot hoofdstuk 7 wanneer hij op 24-jarige leeftijd zelf in het Thomashuis in Buurmalsen gaat wonen. In achtereenvolgende hoofdstukken volgen we de auteur: als vader, als drukbezette reclameman die zelf ondernemer wordt, een franchiseformule ontwikkelt, deze omzet in een formules voor andere doelgroepen en zelfs buiten de grenzen van Nederland.

Als vader ziet Hans van Putten zich geconfronteerd met een aanvankelijk onverklaarbare achteruitgang van zijn zoon. De rondgang langs zorgverleners en instellingen komt uitgebreid aan bod. Van fysiotherapeut, hersenchirurg, paragnost, handoplegger, neuroloog tot instellingen in onder andere Zeist, Heeze, Vierhouten en Driebergen: steeds weer is er onbegrip, strijd en zoals de auteur het zelf omschrijft: 'verder was het één groot drama'. U volgt Van Putten als reclameman. Van directeur van een groot Amsterdams reclamebureau via interimfuncties naar zelfstandig ondernemer. 'Voor ik het wist, had ik weer zes mensen in dienst. Ik had altijd ideeën, klanten waren altijd tevreden, dus de projecten die ik kreeg werden steeds groter' en zo kreeg hij steeds vaker opdrachten uit de zorgsector. Als ondernemer beschrijft hij, ook nu zeer persoonlijk en gedetailleerd, hoe het idee ontstaat voor de franchiseformule Thomashuizen. 'Alleen een huis voor Thomas opzetten zou niet haalbaar zijn. Om het betaalbaar te maken had het huis een bepaald aantal bewoners nodig. Om het bedrijf draaiende te houden, was ook een bepaald aantal huizen nodig. Dit zouden er minstens vijftig moeten zijn, maar mijn streven was al snel om honderd Thomashuizen in Nederland te realiseren.' Hans van Putten doet hiermee zelf een boekje open over een moeizaam en chaotisch proces. Bent u op zoek naar de persoonlijke ervaring van een ouder van een gehandicapt kind, lotgenotencontact of nieuwsgierig is naar de ervaring van een startend en geïnspireerd ondernemer? U zal tot en met de echtscheiding van zijn vrouw en het overlijden van Thomas, in Van Puttens manuscript een open boek vinden. Degene die concrete kant en klare zorgoplossingen van een ondernemer verwacht, moet veel pagina's doorwerken. U zult uw uiterste best moeten doen om uit alle verhalen van een gepassioneerd man bedrijfsmatig interessante informatie te kunnen destilleren. Maar wanneer u aan het einde concludeert dat u hierin niet bent geslaagd, kunt u zich met een gedachte troosten: van elk verkocht exemplaar gaat 1,50 euro naar de Stichting Vrienden van de Thomashuizen. Op die manier draagt u in elk geval bij aan het welzijn van, zoals de auteur het zelf noemt 'de Thomasjes'.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden