Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Presence

In de lerende organisatie gaat het er om een ommezwaai te maken van het vertrouwde downloaden naar 'presencing'. Peter Senge, Otto Scharmer, Joseph Jaworski en Betty Sue Flowers laten in 'Presence' aan de hand van voorbeelden en verhalen zien hoe dat gaat. Ik heb 'Theory U' van Otto Scharmer net gelezen - bevat dit boek dan nieuwe informatie?

José Otte | 9 februari 2010 | 1 persoon vond dit artikel nuttig

Zelf geloof ik er absoluut in dat dingen gebeuren als het er tijd voor is. Dus toen ik het boek 'Theory U' van Otto Scharmer bestelde en te horen kreeg dat ik 5 weken moest wachten, bestelde ik het boek 'Presence' van Peter Senge e.a. Uiteindelijk kreeg ik 'Theory U' toch eerder dan 'Presence'. Toen ik begon in 'Presence' dacht ik eerst dat het een kopie van 'Theory U' was. Maar hoe heb ik me daarin vergist. Natuurlijk leiden beide boeken ons door de periode van onderzoek dat ten grondslag ligt aan beide boeken. Maar 'Presence' beschrijft hoe de mensen het traject doorlopen hebben. Het zijn de persoonlijke verhalen die 'Presence' zo bijzonder maken. Het verhaal van Joseph Jaworski over zijn reis naar Baja onder begeleiding van John P. Milton is een absolute binnenkomer. Jaworski vertelt over zijn retraite in de natuur en hoe hij daar contact maakt met de natuur. Ik ga er niets meer over zeggen, gewoon lezen! Bij mij liepen de tranen over mijn gezicht bij het lezen van zijn inzichten. Niet alleen bij mij, ook de andere schrijvers voelden de emoties. Waarom ben je zo verdrietig bij het lezen of horen van zoveel moois? Volgens mij heeft het met herkenning te maken. Herkenning met je hart. Naast de persoonlijke verhalen geeft 'Presence' ook de onderbouwing van wat Scharmer in 'Theory U' beschrijft. En doordat de eerste in het Nederlands is vertaald, geeft het sommige onderdelen wat makkelijker weer. In 'Presence' combineren de auteurs vooruitstrevend denken, kennis uit de eerste hand en oude wijsheden om de vitale velden te onderzoeken die ons verbinden. De zeven capaciteiten van de u-theory liggen ten grondslag aan ons vermogen om nieuwe mogelijkheden te zien, aan te voelen en te realiseren. Met 'Presence' krijgen we ook in de Nederlandse markt de mogelijkheid om op ontdekkingsreis te gaan naar een plek die we kwijt leken te zijn.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkte als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteerde sociale innovatie door het introduceren van dialooggroepen waarin gewerkt werd met bijzondere vragen. Ze was verbonden aan Mizu. José geniet inmiddels van een welverdiend pensioen, en recenseert geen boeken meer.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

1
0

Boek bij dit artikel

Peter Senge, Joseph Jaworski, Otto Scharmer
Presence

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden