Het klinkt te mooi om waar te zijn: in 20% van uw tijd 80% van het resultaat behalen. Als 80% dan ook nog eens genoeg is, hoeft u slechts één dag per week te werken. Om maar met het slechte nieuws te beginnen: het is mij niet gelukt. In de weken nadat ik het boek heb gelezen heb ik elke dag een moment de tijd genomen om te analyseren of ik zaken efficiënter had kunnen doen (één van de tips van Richard Koch).
De volgende dag kon ik aan deze inefficiënte taken dan minder tijd besteden. Misschien werk ik al zo efficiënt, in elk geval is binnen het bedrijf waar ik werk 80% niet genoeg. De doelstelling is altijd 100%, in alles! De belangrijkste reden dat ik geen 80% efficiëntieverbetering heb kunnen realiseren ligt denk ik meer verscholen in het feit dat een efficiëntieverbetering niet in alle gevallen te realiseren is, de 80/20 regel zeg maar.
Is het boek daarmee gediskwalificeerd? Zeker niet, er staan erg handige tips in. Voor bepaalde taken heb ik zeker een enorme efficiëntieverbetering weten te realiseren… door ze gewoon niet meer te doen. In mijn dagelijkse beschouwing op efficiëntie heb ik mij bij al mijn activiteiten afgevraagd of deze bijdroegen aan mijn persoonlijke doelstellingen en/of de organisatiedoelstellingen. Als ze niet bijdroegen kon ik deze activiteiten schrappen. Dat betekent natuurlijk niet dat ik geen sociale activiteiten meer onderneem, die dragen zeker bij aan zowel persoonlijke als organisatie doelstellingen.
Wat ik ook goed vind aan 'Het 80/20 principe' is dat Richard Koch onderscheid maakt tussen het 80/20 principe en 80/20 denken. Met het principe kunt u uitrekenen waar uw winst vandaan komt en meer focus leggen op de winstgevende activiteiten. Met 80/20 denken kunt u in uw dagelijks handelen automatisch de focus leggen op de juiste 20% om 80% resultaat te behalen. Het 80/20 principe heeft zijn herkomst in het 'Pareto-principe', naar de ontdekker er van Vilfredo Pareto (1848-1923).
Toch wordt het principe volgens Richard Koch nog (te) weinig toegepast in het bedrijfsleven. In zijn boek heeft hij deze oude principes aan de hand van praktische voorbeelden, voldoende theoretische achtergrond en nuttige tips goed weten te vertalen naar de hedendaagse praktijk. Misschien bereikt u geen 80% efficiëntie verbetering, maar zelfs als u ook maar één uur per week weet te besparen, levert dat in veertig werkjaren toch al gauw meer dan tweehonderd dagen op. Dan hebt u het boek snel terugverdiend, toch? Een bekende uitspraak van Peter Drucker is: 'Er is niets zo nutteloos om dat efficiënt te doen wat eigenlijk niet gedaan zou moeten worden'. Richard Koch helpt u om te bepalen welke taken dat zijn.
Over Jan Jacob Bos
Jan Jacob Bos is een expert op het gebied van kennismanagement. In 2008 is hij bij Business School Nederland afgestudeerd op dit onderwerp. Hij heeft in zijn dissertatie een nieuw kennismanagementmodel ontwikkeld dat organisaties helpt om de strategie te vertalen naar verantwoordelijkheid voor de kenniswerkers. Dit model is in de afgelopen jaren verder uitgewerkt en praktisch toegepast. Hierover heeft Bos ook een boek geschreven dat nu bijna klaar is. Jan Jacob Bos werkt als kennismanager bij Schuberg Philis.