Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

100 Leiderschapsversnellers

In dit kleine boekje geeft professor Wil Foppen kort en bondig honderd leiderschapsversnellers weer. '100 Leiderschapsversnellers' bevat tips om effectiever te worden op het gebied van leiderschap. Aan de hand van korte kleurrijke teksten, geeft de auteur weer waar je op moet letten als je jezelf en de organisatie wilt helpen excelleren. En hierbij is het niet alleen een kwestie van erover denken, maar vooral van doen.

Laura Sprengers | 22 januari 2010

In '100 Leiderschapsversnellers', dat het formaat heeft van een zakboekje, komen talrijke ervaringsexperts en academici uit binnen- en buitenland aan het woord. Korte statements en citaten prikkelen je om na te denken over verschillende leiderschapsthema's, zoals strategie, lef, verantwoordelijkheid, charisma en authenticiteit. Personen die hierbij aan het woord komen zijn bijvoorbeeld Ben Verwaayen, Francine Houben, Leo Tolstoi, Stephen Covey en Benoit Wesly. De versnellers zijn gebaseerd op vier leiderschapscompetenties die de rode draad vormen door het boek heen. Hierbij gaat het over professionals ontwikkelen, inspireren tot prestaties, de positie managen en persoonlijk leiderschap. Wil Foppe beargumenteert hierbij dat de competenties niet bedoeld zijn als criteria om leiderschap aan af te meten maar dat het gaat om de gewenste organisatieresultaten. En aansluitend hierop geeft de auteur aan: '...de leidinggevende zelf hoeft niet alle competenties te hebben, zo lang ze maar binnen de organisatie bestaan.' Hiermee geeft hij blijk van een visie die goed past in het systeemdenken, namelijk dat aandacht voor 'the big picture' essentieel is van goed leiderschap. Regelmatig worden teksten vergezeld van coachingsvragen. Hierdoor biedt het boekje de mogelijkheid om niet alleen aan uw eigen leiderschap te werken, maar ook om het te gebruiken bij trainingen. Het dient dus een dubbel nut. Helaas biedt de publicatie ook minpunten. Door de beknoptheid, onrustige lay-out en veelheid aan verschillende thema's is het moeilijk een duidelijk verhaal te ontdekken. Ook bevat het boekje geen conclusie waardoor het onduidelijk is welk punt de auteur probeert te maken. Hoe kijkt hij bijvoorbeeld aan tegen het huidige leiderschap en welke uitdagingen staan de toekomstige leiders te wachten? Het boekje is weliswaar leuk om af en toe doorheen te bladeren of inspiratie op te doen, maar de lezer blijft hunkeren naar meer. Gelukkig is er altijd nog de literatuurverwijzing achterin die verdieping biedt.

Over Laura Sprengers
Laura Sprengers is adviseur bij het ROI Centre for Public Leadership in Den Haag, het kennis- en expertisecentrum voor topambtenaren en –bestuurders in de publieke sector.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden