strong>In dit cultuurspel zullen de lezers het concurrerend waardenkader herkennen van Robert Quinn. Dreimüller heeft deze cultuurtypologie van Quinn bewerkt door met praktischere namen te komen.
Zo spreekt hij van de Taakcultuur (bij Quinn aangeduid als de Adhocratie), de Doelcultuur (door Quinn aangeduid als de Marktcultuur), de Procescultuur (Quinn spreekt van de Hiërarchische cultuur) en de Teamcultuur (waar Quinn het heeft over de Familiecultuur).
In een uitgebreide handleiding krijgt de lezer een goed overzicht van de kenmerken van deze vier culturen. Het organisatiecultuurspel bevat een poster van alle vier de culturen en hun bijbehorende kenmerken, vier sets kaarten met per kaartje een kenmerk van de betreffende cultuur. Daarbij moet worden opgemerkt dat de positionering van de vier culturen, d.w.z. de plaats binnen de vier kwadranten, anders is dan bij Quinn. Dat kan voor verwarring zorgen bij deelnemers die het model van Quinn gewend zijn.
De achterkant van elk kaartje kent een van de vier kleuren, waarbij elke kleur éën cultuur vertegenwoordigt.
Vanzelfsprekend biedt de handleiding ook de werkvormen die je met het materiaal kunt ondernemen. Dreimüller komt met vijf spelmogelijkheden: kleurherkennen, kleurbepalen, kleur kiezen, kleur bekennen en kleurgeven. Kleurherkennen is een praktische werkvorm waarbij de kenmerken van de culturen naar boven liggen en de kleuren onderop. De deelnemers worden gevraagd om de belangrijkste kenmerken van hun cultuur te noteren. Daarna draaien ze de kaartjes om en kijken ze bij welke cultuurtypologie elk kenmerk behoort. Een zinvolle werkvorm waar elke trainer of begeleider de nodige accenten kan leggen en maatwerk kan aanbieden. Andere werkvormen gaan over gewenste cultuur en leiderschapsstijl.
In de handleiding wordt verwezen naar een online cultuurscan maar die blijkt niet meer operationeel. Wie toch met een online vragenlijst wil werken, zou m.i. toch kunnen kiezen voor de Quinn cultuurscan (die nog steeds op het internet te vinden is), en dan de cultuurbenamingen van Dreimuller kunnen plaatsen in de kwadranten van Quinn en de bovenvermelde namen van Quinn vervangen door de wat concretere benamingen van Dreimüller. Op die manier passen de typlogieen dan weer in elkaar en is van de eerder aangehaalde (mogelijke) verwarring ook geen sprake.
Al met al een interessant spel dat voldoende mogelijkheden biedt om met deelnemers activerende werkvormen aan te gaan over hun eigen cultuur.
Over Peter de Roode
Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat.