Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Topvrouwen

Vrouwen in de board opnemen? De kwantitatieve cijfers duiden nog steeds niet op een gegronde reden hiervoor. Alleen het rendement op eigen vermogen is significant beter bij bedrijven met een vrouw in de board, aldus een onderzoek van Catalyst. Mijntje Lückerath-Rovers en Marike van Zanten zetten in 'Topvrouwen' de huidige situatie van de deelname van vrouwen in de raden degelijk uiteen. Ze bespreken uitgebreid de onderzoeken van diverse instituten. De lezer wordt op prettige wijze door de kwalitatieve en kwantitatieve resultaten van de onderzoeken meegenomen.

Dorien van Doorn | 20 juli 2011

Unilever geeft het duidelijkste kwalitatieve argument voor deelname van vrouwen in de board. 'Minstens de helft van onze klanten is vrouw, zonder vrouwen in de board missen we gewoon iets', aldus Michael Treschow in Het Financieele Dagblad. Desondanks is het aantal vrouwen in de board gedaald van 2 naar 1. In 'Topvrouwen' zetten Mijntje Lückerath-Rovers en Marike van Zanten de huidige situatie van de deelname van vrouwen in de raden uiteen. In de huidige maatschappelijke discussie is het van belang goed onderlegd te zijn en dit boek voorziet in juiste en betrouwbare gegevens en analyses. Daarin is het boek een unicum. Interessant is bijvoorbeeld dat de top 10 van ondernemingen met het hoogste aantal vrouwen in de raad van commissarissen en raad van bestuur uitgebreid besproken worden. Een gedetailleerde opsomming van zakelijke en wetenschappelijke inzichten volgt. Duidelijk en helder uiteengezet, maar zeker geen vakantieliteratuur. Uiteraard vergelijken Lückerath-Rovers en Van Zanten hoe Nederland er voor staat in vergelijking met het buitenland. Zo geven ze de tussenstand van de Nederlandse Female Board Index per 30 juni 2008. Het lijkt erop dat het maatschappelijke debat voor meer vrouwen aan de top de langzame trend van de afgelopen jaren gaat versnellen. De vraag is wel hoeveel tijd er nodig is om de barrière te doorbreken. Deze discussie wordt boeiend van alle kanten belicht; door alle partijen en ook door een aantal van de vrouwen in de boards zelf. Een tiental vrouwen komt aan het woord over hun inzichten en hun achtergronden. Deze hoofdstukken verluchtigen de wetenschappelijke analyses. Die meningen van de vrouwen lopen overigens uiteen van voorstander van een quotum en voorstander van een streefcijfer om de bedrijven een kans te geven, tot slechts een passage in de code Tabksblatt die niet alleen op vrouwen is gericht maar op diversiteit in zijn algemeenheid. Ook op de vraag hoe we meer vrouwen in de board krijgen gaan de auteurs in. Daarbij doen zij een handreiking naar de huidige taskforces en werving- en selectiebureau's die zich specialiseren in topvrouwen. Voor alle personen die geïnteresseerd zijn in diversiteit in de raden van bestuur, toezicht of commissarissen is dit boek een aanrader. Zeker voor degene die voor een quotum is, zoals dat in Noorwegen ook is ingesteld. Mooi boek met degelijke informatie over een maatschappelijk gevoelig onderwerp.

Over Dorien van Doorn

Dorien van Doorn is sinds 1991 zelfstandig gevestigd als interim Supply Chain Manager. De rode draad in haar opdrachten zijn implementaties van conceptuele wijzigingen in grote organisaties, profitsector, productie, trade, multinationals.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Mijntje Lückerath-Rovers, Marike van Zanten
Topvrouwen

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden