Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Persoonlijke effectiviteit in projecten

Gegrepen door de ondertitel titel die mij 'Dagelijkse aandacht voor persoonlijke effectiviteit en resultaat in project' belooft, ben ik erg nieuwsgierig naar de inhoud van 'Persoonlijke effectiviteit in projecten'. Als junior adviseur krijg ik training in projectmatig werken en in Prince II. Beiden bieden zeer nuttige handvatten over het inrichten van een project. Stef de Bont belooft mij inzicht in mijn persoonlijk handelen, opdat het project er alleen maar beter van zal worden. Met het lezen van dit boek vang ik twee vliegen in één klap, denk ik zo.

Bianca Buts | 12 april 2011 | 2-3 minuten leestijd

'Persoonlijke effectiviteit gaat niet over gedrag, maar over het effect van gedrag. Over je vermogen om gericht te kunnen sturen op gewenste effecten.' Hiermee was mijn eerste inzicht al direct verkregen. Ik dacht dat 'Persoonlijke effectiviteit in projecten' zou gaan over hoe ik mijn gedrag effectiever kon maken tijdens het werken in projecten, dus hoe ik sneller mijn doel kon bereiken.

Maar, het boek gaat over het gerichter kunnen sturen op de juiste effecten. Een pagina later legt Stef de Bont het vergroten van effectiviteit uit in drie stappen: Stap 1: Geef een beschrijving van de situatie Stap 2: Bedenk wat ik in deze situatie moet doen en wat ik wil bereiken Stap 3: Hoe gedraag ik mij hierin? Op basis van de inzichten die je bij het beantwoorden op bovenstaande stappen hebt gekregen, kun je effectiever aan de slag. Als je het inzicht en het doel te pakken hebt, kun je blijven werken aan het vergroten van je persoonlijke effectiviteit. Je handelen verbetert echter pas echt als je durft te handelen op basis van het verkregen inzicht. Dit vereist een dosis zelfkennis en zelfkritiek. Dit lijkt wellicht een open deur, maar juist door de eenvoud van de drie vragen denk ik dat het je kan helpen om je continu te realiseren of je nog effectief bezig bent.

Andere nuttige zaken voor mijn werk als adviseur, zijn de verschillende evaluatiemethodes die De Bont in het laatste hoofdstuk noemt. Ik kende de STAR-methodiek al, maar de CLOSE-evaluatie en de KASE-evaluatie nog niet. Dit zijn methodes die je helpen om achteraf vast te leggen wat je hebt geleerd in het werken in een project. De rest van het boek vond ik, om in effectiviteittermen te blijven, niet zo effectief. De auteur richt zich voornamelijk op het uitleggen van de verschillende projectfasen, de omgeving van een project en de organisatie rondom een project. Nuttige zaken als je in een project gaat werken, maar niet iets wat ik verwachtte in een boek dat zou bijdragen aan het verbeteren van mijn persoonlijke effectiviteit.

 Ik ben heel enthousiast begonnen aan het boek, maar heb het boek vrij snel weer in de kast gelegd en onder laten stoffen. Ik had verwacht veel nieuwe inzichten op te doen over het dagelijks kunnen verbeteren van mijn persoonlijke effectiviteit, maar hier heeft het boek niet aan voldaan. Het biedt meer een klein overzicht van wat de auteur in de loop der jaren heeft geleerd van het werken in projecten.

Over Bianca Buts
Bianca Buts MSc werkt als organisatieadviseur voor Twynstra Gudde aan vraagstukken op het gebied van veranderkunde, samenwerkingskunde en communicatie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden