Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Projectmatig creëren 2.0

Wie kent niet de situatie, dat uw projectteam niet in beweging te krijgen is, dat het u persoonlijk moeite kost om iets voor elkaar te krijgen? In 'Projectmatig creëren 2.0' leveren Jo Bos en Ernst Harting u een ander wereldbeeld. Zij geven aan hoe u het team eigenaar maakt van het project, hoe u energie losmaakt, hoe u werkt aan gezamenlijke doelen. Als u uw energie daar instopt, blijkt opeens dat het team zelfstandig gaat werken, energie geeft en resultaten bereikt!

Mark Albers | 10 november 2008

De inzichten van Jo Bos en Ernst Harting zijn gebaseerd op het creëren van commitment. Daarbij hanteren ze een model waarbij vanuit omgeving (zij), leiderschap (ik), samenwerking (wij) en structuur (het) een balans gezocht wordt. Die balans brengen zij in een groepsdynamisch proces tot stand. Ze starten met een fase (van 'willen' naar 'kiezen') waarin het hele team betrokken wordt bij de initiatie van het project. Daardoor stop je energie in het betrekken, het creatieve en het in eigendom nemen van het project. De auteurs geven dat mooi weer door de creatieve of keuzespanning te zoeken tussen 'Mijn huidige realiteit' en 'Wat ik zou willen.' Vanuit dat principe wordt het project opgesplitst in delen, die als resultaten beschreven worden. De ultieme vorm van werkverdeling ontstaat door de teamleden te laten kiezen welke activiteiten zij willen oppakken. Hierdoor heeft iedereen een maximaal commitment aan het resultaat. Zij hebben er immers zelf voor gekozen! Datzelfde realiseert u door uw opdrachtgever het uitvoeringscontract met het team te laten sluiten. Hierdoor ontstaat een verbondenheid gericht op het projectdoel, die daarna veel van de bestaande projectdiscussies over prioriteiten en keuzen overbodig maakt. Nadat deze basis, of beter overtuiging is neergezet, behandelt het boek alle onderwerpen van projectmanagement. Het begint met de projectdefinitie en gaat via structureren, beheersen en plannen door naar risicomanagement en evalueren. Tussendoor behandelen Bos en Harting ook nog even inhoudelijke modellen als Prince II, Earned Value Analysis en risicoanalyse. Daarnaast geven ze uitgebreid aandacht aan leiderschap en de rol van de opdrachtgever. Kortom, 'Projectmatig creëren 2.0' is een compleet handboek projectmanagement. Maar dan wel vanuit het creërend perspectief. Die rode draad loopt door alle hoofdstukken heen. Ik merk na jaren ervaring, dat het gedachtegoed van 'Projectmatig creëren 2.0' natuurlijk aanvoelt. Dit boek wijst op een heleboel valkuilen, die ik alleen op de harde manier tegen ben gekomen. Het betrekken van je projectteam bij het initiëren van het project maakt dat iedereen al bij aanvang hetzelfde beeld heeft en uit zichzelf aan het werk gaat. Het blijft natuurlijk onze uitdaging om te voorkomen dat we projectmedewerkers tijdens het project verliezen. Want het vervangen van mensen met zoveel commitment, levert een risico op waarvoor het boek helaas (nog) geen oplossing heeft, wel biedt het tools om de groepsdynamiek daarna weer op orde te krijgen! In mijn dagelijkse praktijk kan ik veel van de ideeën toepassen, ook om veranderingen in gang te zetten en gedragen te krijgen in organisaties. Daarin zit volgens mij de kracht van deze aanpak. In de laatste hoofdstukken geven de auteurs aan hoe u projectmatig creëren kunt borgen binnen uw organisatie, en dat kan ik van harte aanbevelen. Ik hoop dat ze naast deze 490 pagina's ook een korte versie 3.0 maken, voor de ervaren project- en verandermanager.

Over Mark Albers
Mark Albers is werkzaam als interim- en verandermanager bij Van Aetsveld, specialist in verandermanagement en projectmanagement. Hij helpt bedrijven veranderen. Als consultant is hij vooral geïnteresseerd in de volwassenheid van projectmanagement en de rol die een projectondersteuningsorganisatie daarin speelt. De energie die daarbij vrijkomt, motiveert hem in het verder ontwikkelen van zijn vakgebied.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden