Dick Both en Alex de Bruijn hebben deze vraag in ‘Zorg vraagt leiderschap!’ vertaald naar een achttal aspecten waarin goed leiderschap zich onderscheidt. Deze acht aspecten zijn grotendeels ontleend aan het boek van Matthieu Weggeman getiteld ‘Leidinggeven aan professionals? Niet doen!’
Both en De Bruijn reiken in hun boek door middel van een mooie combinatie van praktijkvoorbeelden, tips om verder te lezen en dilemma’s en /of vragen een heel praktische handleiding aan leiders aan om meer werk te maken van leiderschap ten behoeve van de zorgverleners en de zorgvragers. Want daar draait het tenslotte allemaal om!
Dick Both is als manager verbonden aan Driestar Managementadvies, een adviesburo voor onderwijs. Tevens is hij mede auteur van het boek ‘Onderwijs vraagt leiderschap’. Alex de Bruijn is senior managementadviseur bij Driestar Managementadvies en kerndocent bij Penta Nova. Alex is co-auteur van verschillende boeken over onderwijs en leiderschap. zoals ‘Aan jou de keus!’, ‘Presenteren is leren’ en ‘Goed zo!’ Als adviseur coacht Alex leraren, leidinggevenden en bestuurders en geeft hij trainingen. Samen met Dick Both schreef hij ‘Onderwijs vraagt leiderschap’.
Naast deze beide auteurs werkten ook Bram ter Hamel, Martin de Kock, Willem Poppe en Rens Rottier mee aan dit boek. Zij zijn allen werkzaam bij Driestar. Het voorwoord is geschreven door Matthieu Weggeman omdat de auteurs van dit boek hun inspiratie hebben opgedaan in zijn boek ‘Leidinggeven aan professionals? Niet doen!’. Eerder schreven zij al een vergelijkbaar boek over leiderschap in het onderwijs met de titel: ‘Onderwijs vraagt leiderschap’.
Deze beide boeken hebben hen geïnspireerd tot het schrijven van het boek ‘Zorg vraagt leiderschap!’. Aan de hand van acht aspecten voor persoonlijk leiderschap vatten zij het handelingsrepertoire samen. Het betreft de volgende aspecten: ambitie, inspiratie, communicatie, duidelijk zijn over resultaat en feedback geven, assertief zijn, als hitteschild optreden, een dienende attitude tentoonspreiden en ten slotte zorgen voor flow in je organisatie.
Per hoofdstuk wordt een aspect ter hand genomen; eerst volgt een uitgebreide beschrijving van het aspect; gevolgd door een concrete definitie ervan. Er wordt helder aangegeven waarom dit aspect belangrijk is en ten slotte - niet geheel onbelangrijk - hoe je je het beschreven gedrag eigen kunt maken. Persoonlijk leiderschap onderkennen zij op drie niveaus: Tussen zorgverleners en zorgontvangers; tussen leidinggevenden en zorgverleners en tussen bestuurders en leidinggevenden. Elk van de acht aspecten wordt op die drie verschillende niveaus uitgewerkt. Dit doen de auteurs aan de hand van voorbeeld, citaten en dilemma’s. Daarnaast geven zij per hoofdstuk leestips en hebben zij ook een website www.zorgvraagtleiderschap.nl.
‘Zorg vraagt leiderschap’ is veel meer een naslag en gebruikersboek dan een leesboek. Het is zo geschreven dat het op verschillende manieren te gebruiken is. Zo kun je er voor kiezen om per aspect wat voor jou aan de orde het boek ter hand te nemen. Ook kun je ervoor kiezen om aan de hand van bijvoorbeeld een belangrijk besluit of vergadering die je moet voorbereiden de desbetreffende hoofdstukken te lezen en met de dilemma’s aan de slag te gaan. Deze dilemma’s zijn divers van aard en zeer herkenbaar en zetten je aan het denken.
Ook biedt het boek veel praktische handvatten voor het voeren van functionerings- en beoordelingsgesprekken. Als volgend boek zie ik de vertaalslag van dit boek vanuit de zorg naar de woningcorporaties. Dan is de gouden driehoek van onderijs, zorg en wonen compleet. De problematiek is mijns inziens namelijk sterk overlappend!
Over Christel Deckers
Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.