Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, e.a.

Zorg vraagt leiderschap

Met een voorwoord van Mathieu Weggeman

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2014 9789055948017
Verkooppositie 2707Hoogste positie: 293
Direct te downloaden

Samenvatting

Leiderschap is cruciaal. Zeker in de zorg, waar het niet gaat om zaken en papieren maar om mensen en manieren. Goed leiderschap zorgt voor professionele groei en bloei van mensen op de verschillende niveaus in de zorg.

Leiderschap begint bij de basis, de plaats waar het primaire proces plaatsvindt, in de interactie tussen zorgverlener en de zorgvrager. De interactie op de andere niveaus, die tussen de leidinggevende en de zorgverlener en de bestuurder en de leidinggevende, staan in dienst van het primaire proces: het verlenen van uitstekende zorg. Het is nodig dat mensen zich op alle niveaus afvragen wat zorgvragers beter worden van hun werk, wat hun leiderschap bijdraagt aan betere zorg. Dat zorgt voor verbinding tussen de verschillende niveaus en voorkomt het ontstaan van verschillende 'eilandjes' in de zorginstelling.

Leiderschap is een complex en moeilijk af te bakenen thema. Er bestaan veel opvattingen over wat (goed) leiderschap inhoudt en wat effectieve leiders doen. Wat de vele literatuur over dit thema in ieder geval duidelijk maakt is dat hoe we leiders en leiderschap omschrijven in belangrijke mate afhangt van het perspectief dat we kiezen. De auteurs van dit boek kiezen voor acht aspecten als het repertoire voor goed leiderschap in een zorginstelling. Deze acht aspecten zijn grotendeels ontleend aan de inhoud van het boek ‘Leidinggeven aan professionals? Niet doen!’ van Mathieu Weggeman.

Met behulp van deze acht leiderschapsaspecten doen de auteurs een praktische handreiking aan leiders (zorgverleners, leidinggevenden en bestuurders) in de zorg om (meer) werk te maken van goed leiderschap in de zorginstelling. In het belang van de mensen om wie het daar allemaal draait: de zorgvragers!

Specificaties

ISBN13:9789055948017
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:216
Uitgever:Scriptum
Druk:1
Verschijningsdatum:26-11-2014
Hoofdrubriek:Leiderschap
ISSN:

Expertrecensies (1)

recensie
Zorg vraagt leiderschap
Christel Deckers | 16 maart 2015
‘Leiderschap is cruciaal. Zeker in de zorg waar het niet gaat om zaken en papieren maar om mensen en manieren’. Over wat goed leiderschap is bestaan vele opvattingen en hangt mede af van het perspectief van waaruit we leiderschap willen belichten: vanuit diegene die leiding geeft of vanuit het ontvangersperspectief?
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
4 stemmen
4
0
0
0
0

Over Dick Both

Drs. Dick Both begeleidt teams, leidinggevenden, bestuurders en toezichthouders bij leiderschaps- en organisatieontwikkeling als adviseur, coach en trainer. Ook staat hij ‘met de voeten in de modder’ als interim-directeur of rector. Hij doet dit vanuit het organisatieadviesbureau Both & De Bruijn; leiderschap ontwikkelen! Dick is vooral werkzaam in de non-profitsector. Hij studeerde Bestuurskunde en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en schreef - alleen of met anderen - een aantal boeken over leiderschap.

Andere boeken door Dick Both

Over Alex de Bruijn

Alex begeleidt teams, leidinggevenden, bestuurders en toezichthouders bij leiderschap- en organisatieontwikkeling als adviseur, coach, trainer en ontwikkellaar. Hij doet dit vanuit het organisatieadviesbureau Both & De Bruijn; leiderschap ontwikkelen! Alex is met name werkzaam in de onderwijs- en zorgsector. Hij was achtereenvolgens leraar, adjunct-directeur en directeur op diverse basisscholen en managementadviseur bij Driestar educatief in Gouda. Alex schreef -alleen of met anderen- een aantal boeken over leiderschap.

Andere boeken door Alex de Bruijn

Inhoudsopgave

Woord vooraf
Waarom dit boek?
Inleiding

Aspect 1. Collectieve ambitie
Aspect 2. Inspireren
Aspect 3. Communicatie
Aspect 4. Duidelijk zijn over resultaat en feedback geven
Aspect 5. Assertief optreden
Aspect 6. ‘Hitteschild’ zijn
Aspect 7. Een dienende attitude
Aspect 8. Flow

Nawoord
Bijlagen
SCAN Leidinggeven aan professionals in de zorg
SCAN Leidinggeven aan leidinggevenden in de zorg

Literatuur
Over de auteur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Zorg vraagt leiderschap