trefwoord
Zorg: boeken en artikelen over zorg in Nederland
De zorgsector is een van de belangrijkste en meest dynamische sectoren in onze samenleving. Zorg gaat in essentie over mensen helpen – van het verlenen van medische hulp en verpleging tot het bieden van ondersteuning bij het dagelijks functioneren. In Nederland is de zorgsector volop in beweging, met voortdurende veranderingen in beleid, financiering, organisatie en uitvoering. De boeken en artikelen op deze pagina bieden inzicht in verschillende aspecten van zorg, van praktische handboeken voor zorgprofessionals tot analytische werken over de toekomst van onze zorgsector.
De transformatie van zorg in Nederland
De Nederlandse zorgsector staat voor grote uitdagingen, zoals vergrijzing, personeelstekorten en toenemende zorgkosten. Tegelijkertijd zijn er kansen voor innovatie en verbetering. Diverse auteurs hebben zich gebogen over deze complexe materie en bieden waardevolle inzichten in zowel de problemen als de mogelijke oplossingen.
Wouter Hoge
Betere zorg met minder doekoe!
In 'Betere zorg met minder doekoe!' toont Wouter Hoge hoe zorgorganisaties meer kunnen bereiken door slim en efficiënt te werken. Het boek focust op het verbeteren van zorgprocessen en het herijken van de focus op wat werkelijk belangrijk is: betere zorg leveren terwijl de kosten beheerst worden.
Lilian Marijnissen
De winst van eerlijk delen
Lilian Marijnissen analyseert in 'De winst van eerlijk delen' de gevolgen van marktwerking in de zorgsector. Ze laat zien hoe dit systeem heeft geleid tot ongelijkheid en pleit voor een fundamenteel andere aanpak, waaronder een Nationaal ZorgFonds zonder eigen risico.
Deze boeken illustreren de verschillende visies op hoe de zorg in Nederland georganiseerd zou moeten worden. Waar Hoge zich richt op slimmer werken binnen het bestaande systeem, pleit Marijnissen voor een fundamentele hervorming van dat systeem. Deze tegenstelling tussen praktische verbeteringen en systeemverandering zien we vaker terugkomen in het debat over zorg.
Lynn Berger
Zorg
In het compacte maar diepgaande 'Zorg' onderzoekt Lynn Berger de fundamentele betekenis van zorg in onze samenleving. Ze laat zien dat zorg de basis is van onze beschaving: zonder zorg worden kinderen niet groot, zieken niet beter en ouderen niet oud.
Organisatie en leiderschap in de zorg
Voor het goed functioneren van zorgorganisaties is effectief leiderschap essentieel. De vele veranderingen in de sector vragen om leiderschapsstijlen die de kwaliteit van zorg voorop stellen, zorgprofessionals in hun kracht zetten en organisaties helpen zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden.
Wouter Hart
Marius Buiting
Verdraaide organisaties
In de klassieker 'Verdraaide organisaties' nemen Wouter Hart en Marius Buiting de lezer mee in de spanning tussen systeem en bedoeling in organisaties. Met veel voorbeelden uit de zorgsector, zoals Buurtzorg en Humanitas, laten ze zien hoe organisaties kunnen terugkeren naar hun kernbedoeling.
Verdraaiing ontstaat wanneer de bedoeling van de organisatie uit zicht raakt en systemen en protocollen de overhand krijgen. We zijn het contact met de leefwereld kwijtgeraakt door te veel te vertrouwen op systemen en te weinig op professionele intuïtie.
Uit: Verdraaide organisaties
Dick Both
Alex de Bruijn
Zorg vraagt leiderschap
Alex de Bruijn en Dick Both tonen in 'Zorg vraagt leiderschap' hoe leiderschap in de zorgsector vorm moet krijgen. Ze benadrukken dat het in de zorg niet moet gaan om zaken en papierwerk, maar om mensen en betekenisvolle relaties.
Het thema van mensgerichte zorg versus systeemgedreven zorg komt in veel zorgboeken terug. Auteurs zoeken naar manieren om bureaucratie te verminderen en de zorgprofessional weer centraal te stellen in het zorgproces. Dit sluit aan bij de groeiende beweging voor 'waardegedreven zorg', waarbij de waarde voor de patiënt of cliënt voorop staat.
Jos de Blok is oprichter van Buurtzorg Nederland en een vooraanstaand denker in de zorgsector. Met zijn revolutionaire model van kleine, zelfsturende teams heeft hij laten zien hoe cliëntgerichte zorg samen kan gaan met professionele autonomie en efficiëntie. Zijn werk heeft wereldwijd invloed gehad op de organisatie van thuiszorg.
Jos de Blok
Aart Pool
Buurtzorg: menselijkheid boven bureaucratie
In 'Buurtzorg: menselijkheid boven bureaucratie' beschrijven Jos de Blok en Aart Pool hoe Buurtzorg in korte tijd een fenomeen werd door de relatie tussen cliënt en professional centraal te stellen, gesteund door een lichte, ondersteunende organisatiestructuur.
Buurtzorg: menselijkheid boven bureaucratie
Het Buurtzorg-model leert ons dat kleinschalige, zelfsturende teams niet alleen leiden tot meer arbeidsvreugde bij zorgprofessionals en hogere tevredenheid bij cliënten, maar ook tot lagere kosten door minder overhead en meer efficiëntie op de werkvloer.
Vernieuwende zorgconcepten en -methoden
Innovatie in de zorg komt niet alleen tot uiting in technologische vernieuwingen, maar ook in nieuwe manieren om zorg te organiseren en te verlenen. Verschillende auteurs hebben hierover geschreven en bieden inspirerende voorbeelden van hoe de zorg er in de toekomst uit zou kunnen zien.
Marc Rouppe van der Voort
Jos Benders
Verder met lean in de zorg
In de klassieker 'Verder met lean in de zorg' laten Jos Benders en Marc Rouppe van der Voort zien hoe Lean-principes succesvol kunnen worden toegepast in zorgorganisaties. Met praktijkvoorbeelden tonen ze aan dat deze aanpak leidt tot betere kwaliteit, lagere kosten en meer werkplezier.
Jeroen Kemperman
Jeroen Geelhoed
Jennifer op 't Hoog
Briljante businessmodellen in zorg en gezondheid
De klassieker 'Briljante businessmodellen in zorg en gezondheid' biedt innovatieve benaderingen voor de zorg. De auteurs laten zien dat de zorg meer nodig heeft dan kleine verbeteringen - echte doorbraken zijn noodzakelijk om de betaalbaarheid en bemensbaarheid van de zorg te waarborgen.
Veel van deze innovatieve benaderingen delen een gemeenschappelijke kern: ze streven ernaar de zorg terug te brengen naar haar essentie - het menselijke contact en de professionele zorgrelatie - terwijl ze tegelijkertijd zoeken naar slimmere manieren om de organisatie daaromheen te structureren. Dit vereist vaak een andere mindset bij zowel zorgprofessionals als managers.
Sasja Dirkse-Hulscher
Angela Talen
Miriam Boer
Maaike Kester
Jacqueline Stouthard
Het Groot Werkvormenboek voor de Zorg
'Het Groot Werkvormenboek voor de Zorg' van Sasja Dirkse-Hulscher en collega's biedt 130 werkvormen die specifiek zijn ontwikkeld voor de zorgsector, van patiëntbesprekingen en intervisie tot strategiebijeenkomsten. Een praktische toolkit voor elke zorgprofessional.
Gedrag in de zorg
Theo Poiesz
In dit artikel over 'Gedrag in de zorg' wordt besproken hoe zorgprofessionals kunnen omgaan met gedrag van patiënten en cliënten dat bijsturing behoeft. Het artikel biedt praktische handvatten voor situaties waarin gedragsverandering soms wel en soms niet lukt.
Zorg en maatschappij
De zorgsector staat niet op zichzelf maar is nauw verweven met maatschappelijke ontwikkelingen en politieke keuzes. Verschillende auteurs analyseren deze wisselwerking en de gevolgen daarvan voor de zorg in Nederland.
Marieke van Voorn
Heel de samenleving
In 'Heel de samenleving' beschrijft Marieke van Voorn hoe leiders met een holistische benadering en 'heelkundig ingrijpen' noodzakelijke vernieuwingen in zorgorganisaties en de sector als geheel kunnen realiseren.
Mirjam de Rijk
Gekaapt door het kapitaal
Mirjam de Rijk onderzoekt in 'Gekaapt door het kapitaal' hoe private equity en andere kapitaalkrachtige partijen steeds meer invloed krijgen in sectoren als de zorg. Ze analyseert de gevolgen van deze ontwikkeling voor de kwaliteit en toegankelijkheid van essentiële diensten.
De discussie over marktwerking in de zorg is een terugkerend thema in veel publicaties. Sommige auteurs zien kansen voor innovatie en efficiëntie, terwijl anderen wijzen op de risico's voor kwaliteit, toegankelijkheid en de intrinsieke motivatie van zorgprofessionals. Deze discussie raakt aan fundamentele vragen over wat we als samenleving belangrijk vinden in de zorg.
SPOTLIGHT: Jan Rotmans
Prof. dr. Jan Rotmans is een toonaangevende denker over transities en duurzaamheid. In zijn werk besteedt hij veel aandacht aan de 'kantelende zorg', waarbij hij de huidige structuur analyseert en oplossingsrichtingen biedt. Hij beschrijft de verschuiving van 'zorgen voor' naar 'zorgen dat'.
Meer over Marieke van Voorn
Jan Rotmans
Verandering van tijdperk
In 'Verandering van tijdperk' analyseert Jan Rotmans de grote maatschappelijke transities, waaronder die in de zorg. Hij beschrijft de overgang van 'zorgen voor' naar 'zorgen dat' en de groei van lokale zorginitiatieven als onderdeel van een bredere maatschappelijke verandering.
Praktijkgerichte zorgboeken
Voor zorgprofessionals zijn er talloze praktische handboeken en gidsen beschikbaar die hen helpen bij hun dagelijkse werkzaamheden en professionele ontwikkeling. Deze boeken bieden concrete tools, methoden en inzichten voor het verbeteren van de zorgpraktijk.
Bert van Dijk
Beïnvloed anderen, begin bij jezelf
De klassieker 'Beïnvloed anderen, begin bij jezelf' van Bert van Dijk is essentieel voor zorgprofessionals. Dit boek introduceert verschillende zorgfactoren die gedragskeuzes beïnvloeden, zowel taakgericht als relatiegericht, wat cruciaal is voor effectieve zorgrelaties.
Jaap van der Mei
Herverdelen van eigenaarschap
'Herverdelen van eigenaarschap' van Jaap van der Mei is een klassiek werk over zelfsturing in de zorg. Het boek toont aan dat het succes van zelfsturende teams sterk verbonden is met het herverdelen van eigenaarschap, waarbij zorgteams zelf verantwoordelijkheid nemen in plaats van werk gedelegeerd te krijgen.
Carrière Switch - Pak het personeelstekort in de zorg aan!
Lieke Lange
Het artikel 'Carrière Switch - Pak het personeelstekort in de zorg aan!' bespreekt hoe zorgorganisaties kunnen omgaan met sollicitanten zonder zorgdiploma's of -ervaring. Het biedt een stappenplan voor zorgmanagers om dit groeiende arbeidspotentieel effectief in te zetten.
Ter observatie - Grip op de zorg in 44 praktijkverhalen
Kjeld Aij
In 'Ter observatie - Grip op de zorg in 44 praktijkverhalen' worden ervaringen uit de zorgsector gedeeld, waaronder inzichten opgedaan tijdens de COVID-19-pandemie. Deze praktijkverhalen bieden waardevolle lessen voor zorgprofessionals en -managers.
Praktijkgerichte boeken en artikelen zijn van onschatbare waarde voor zowel beginnende als ervaren zorgprofessionals. Ze helpen om theoretische kennis te vertalen naar de dagelijkse praktijk en bieden handvatten voor veel voorkomende uitdagingen in het zorgveld. Bovendien dragen ze bij aan de continue professionele ontwikkeling die in de zorgsector zo belangrijk is.
De toekomst van de zorg
Hoe ziet de zorg van morgen eruit? Deze vraag houdt veel auteurs bezig. Zij verkennen trends, ontwikkelingen en scenario's die de toekomst van de zorgsector kunnen bepalen. Digitalisering, vergrijzing, personalisering en preventie zijn daarbij belangrijke thema's.
Jan de Boer
Hans Donkers
Nart Wielaard
Steeds Beter
In 'Steeds Beter' laten Hans Donkers, Jan de Boer en Nart Wielaard zien hoe digitale technologie een essentieel onderdeel van moderne zorg is geworden. Ze tonen hoe digitalisering patiënten en zorgprofessionals veel gemak kan opleveren, maar benadrukken dat dit niet vanzelf gaat.
Michelle van Tongerloo
Komt een land bij de dokter
Michelle van Tongerloo stelt in 'Komt een land bij de dokter' dat zorg een verdienmodel is geworden. Ze laat zien hoe dit het eigenlijke helpen van mensen steeds ingewikkelder heeft gemaakt en onderzoekt wat nodig is om de zorg weer terug te brengen naar haar essentie.
Michelle van Tongerloo
Komt een land bij de dokter
Michelle van Tongerloo stelt in 'Komt een land bij de dokter' dat zorg een verdienmodel is geworden. Ze laat zien hoe dit het eigenlijke helpen van mensen steeds ingewikkelder heeft gemaakt en onderzoekt wat nodig is om de zorg weer terug te brengen naar haar essentie.