In het boek ‘Beter Bloggen’ geeft Karin Ramaker tips, trucs en ideeën over bloggen voor zzp’ers. De persoonlijke, vriendelijke stijl waarop Ramaker schrijft is een schoolvoorbeeld van de tips van haar eigen boek.
Ze schrijft met een eerlijkheid die inspireert en omschrijft in haar boek hoe je persoonlijk kan schrijven zonder je privacy te schaden. ‘Een goed blog geeft je het gevoel dat je met de blogger koffieleut terwijl je tegelijkertijd een serieus gesprek voert en oplossingen aangereikt krijgt. Ondertussen spreekt de blogger de boodschap uit: leer mij en mijn werk beter kennen’, is de openingsquote van Ramaker waarmee ze het boek begint. Het is ook een beschrijving over de manier waarop ze zelf het boek schrijft.
Het boek bevat vele heldere voorbeelden, die soms wat langdradig zijn. Maar door de afwisseling met theorieën, inspirerende quotes en doe-opdrachten is het een prettig leesbaar handboek hoe u een blog kunt onderhouden. De interviews met bloggers die hun vak verstaan zijn een toevoeging aan het geheel omdat ze helpen bij het omzetten van de theorie naar de praktijk. Stimulatie tot groei – onder meer aan de hand van de opdrachten – staat centraal in dit boek, en dat geeft een positieve sfeer.
Ook komt trouw blijven aan uzelf sterk naar voren, en wordt er uitleg gegeven waarom dit zo belangrijk is en hoe dit te bereiken is. Als journalist heb ik er persoonlijk ook veel baat bij gehad, de tips om van vastzitten naar vrij schrijven te gaan komen bij veel meer dan alleen bloggen van pas. Ramaker heeft me geholpen om het fenomeen bloggen op een andere, positievere manier te zien. Haar manier van schrijven met een knipoog liet me glimlachen tijdens het lezen. Zo staan er tips in het boek over wat je niet moet doen als je wilt gaan bloggen. Herkenbaar en humoristisch geschreven.
Het boek verleidt me om af en toe te kijken hoe Ramaker dat toch vertelde, om zo mijn eigen geschreven producties te verbeteren of om me uit een dood punt te helpen. Door de variatie in het boek is het makkelijk om te lezen. De theorieën die in het boek besproken worden hebben vaak een illustratie ter ondersteuning, al vereisen sommige illustraties wat meer uitleg voor verheldering. Gelukkig zijn de meeste wel goed uitgelegd, en helpt het om de theorie ook in een visuele vorm te begrijpen; zo ook in het hoofdstuk waarin tips staan tegen schrijfkramp. De bijbehorende illustratie laat op een duidelijke manier zien hoe de vicieuze cirkel werkt bij schrijfkramp. Ramaker legt uit hoe u hieruit kunt klimmen en weer een positieve boost kunt geven aan uw schrijfwijze.
Ook geeft ze opdrachten om beginstress te doorbreken, manieren vinden om over alles te kunnen schrijven en stelt ze vragen over wie u bent als blogger en wat u onderscheidt van anderen. Deze vragen helpen om dieper over de stof na te denken en een fundamenteel verschil te maken in uw blogs. De meeste vragen zijn niet simpel te beantwoorden en prikken door de oppervlakkigheid heen. De subtitel ‘inspirerend doe-boek voor zzp’ers’ beperkt de doelgroep tot zzp’ers.
Persoonlijk denk ik dat dit boek geschikt is voor een breder publiek. Zo kan eigenlijk iedereen die een blog bijhoudt veel van dit boek leren. Daarnaast denk ik dat veel scholieren ook baat bij dit boek kunnen hebben, omdat je de theorieën niet alleen op bloggen kan toepassen, maar ook op persoonlijke (school)opdrachten en bij het schrijven van bijvoorbeeld een CV. Dit boek is een handig hulpmiddel om je schrijfstijl en -motivatie te verbeteren.
Al is het boek een positief geheel, er zijn ook wat verbeterpunten. Zo zijn sommige vragen verwarrend omdat het niet één vraag is, maar meerdere. Die zijn lastig te beantwoorden en zou fijner opgedeeld kunnen worden in meerdere vragen, want stuk voor stuk zijn ze relevant. Ook missen er soms wat voorbeelden bij theorie, en soms is Ramaker wat vrijgevig met voorbeelden. Misschien komt het door haar enthousiasme. Het fris geschreven boek van Ramaker is een boost voor iedereen die blogt (of schrijft). Met inspirerende opdrachten helpt ze u bij uzelf stil te laten staan om daarna uw schrijftechniek te verbeteren. Met humor, verassende quotes en interessante theorieën verweeft ze het boek tot een boeiend geheel.