Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Projectmatig werken

Projectleider-Worden.nl richt zich op de beginnend projectleider, net zoals Patries Quant met haar boek 'Projectmatig werken - Hoe doe je dat?' Het boek is al enkele jaren verkrijgbaar. Toch is er geen recensie te vinden. Onterecht, zo vinden wij. Dit is een van de meest pragmatische boeken die wij kennen. Het verdient om in de schijnwerpers te worden gezet.

Projectleider-Worden.nl | 7 juli 2011

Patries Quant heeft haar boek 'Projectmatig werken' geschreven voor de beginnend projectleider en projectmedewerker. Zij verstaat de kunst om met weinig tekst de essenties van projectmatig werken duidelijk over te brengen. Wat daarbij heel goed werkt, is de vorm van een 'verhaal'. Je volgt de projectbelevenissen van Tessel. Zij wordt gevraagd de rol van projectleider in te vullen voor het organiseren van een klantendag. Maar, waar moet ze in vredesnaam beginnen en hoe voer je een project uit? Tessel zit met dezelfde onzekerheden en vragen als iedere andere projectleider aan het begin en tijdens een project. Als in een film zie je Tessel het gesprek aangaan met haar opdrachtgever. Ze schrijft een startnotitie, formeert een projectteam en organiseert een kick-off. Ze schrijft haar projectplan, vraagt om beslissingen van haar opdrachtgever en ze acteert op de dynamiek in haar team. Tot slot sluit ze haar project netjes af: een mooi succes. O zeker, met ook de nodige hobbels en twijfels. Je ziet wat goed gaat en beter kan en dat is erg leerzaam. Het verhaal van Tessel is omkleed met de nodige theorie die je op deze manier makkelijk plaatst en begrijpt. Tessel gebruikt een aantal documenten als leidraad. Ze gebruikt ze verstandig, als houvast zonder dat ze een zielloze invuloefening uitvoert. Je vindt de templates achterin het boek terug. Handig. Ook goed is de bijzondere aandacht voor de omgeving van het project. Je leest hoe je die in kaart brengt en omgaat met tegengestelde belangen. Ook de rol van de opdrachtgever en zijn relatie met jou als projectleider heeft een plek in een eigen hoofdstuk gekregen. Beide onderwerpen worden voldoende diepgaand behandeld voor de beginnend projectleider. Voor een verdere verdieping zijn voldoende alternatieve boeken verkrijgbaar of neem je deel aan een goede cursus. Je krijgt een goed idee van de manier waarop je een project het best uitvoert; van de eerste projectgedachten tot en met de afsluiting. Quant schrijft prettig en de koppeling van een concreet voorbeeld aan theorie en hulpmiddelen werkt goed. Kortom, het boek doet de subtitel 'Hoe doe je dat?' eer aan. Projectleider-Worden.nl beveelt het daarom ook van harte aan voor iedereen die voor het eerst een project moet voorbereiden en uitvoeren.

Over Projectleider-Worden.nl
Projectleider-Worden.nl is een samenwerkingsverband van ervaren projectmanagers die uit liefde en passie voor het vak projectleiders op weg helpen en ondersteunen met informatie, tips, advies en voorbeelden. De redactie van Projectleider-Worden.nl beoordeelt samen relevante nieuwe boeken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden