Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Kleintje Feedback

'Feedback geven, dat is toch iemand genuanceerd eens lekker de waarheid zeggen?' of 'Als ik feedback krijg, dan kaats ik de bal altijd even terug'. Dit zijn twee opmerkingen die ik een tijdje geleden zo had kunnen maken. Aan feedback kleefde voor mij iets negatiefs. In 'Kleintje Feedback' beschrijft Annemieke Nijman dat feedback, wanneer volgens de regels gegeven, niet negatief is maar de ander juist kan helpen.

Jori Ebskamp | 4 juni 2013

'Kleintje feedback' is een compact boekje waarin gedragscoach Annemieke Nijman kort en helder uiteenzet hoe feedback te geven en te ontvangen. Het vrolijk en speels vormgegeven boekje begint met een tegeltjeswijsheid die de basisgedachte van het boek weergeeft: 'Feedback geven is een kunst, feedback krijgen is een gunst'. Volgens Nijman vinden veel mensen het lastig om met feedback om te gaan, terwijl het juist jezelf en anderen stimuleert tot groei en bijdraagt aan een open en eerlijke organisatiecultuur. Met het boekje wil Nijman de lezer stimuleren om actief situaties op te zoeken waarin met feedback geëxperimenteerd kan worden. Door haar heldere en positieve manier van schrijven slaagt zij hier bij mij wonderwel in. Zo hoorde feedback vragen aan een opdrachtgever voor mij thuis in evaluatiegesprekken. Nijman schrijft dat ook buiten 'officiële' gesprekken om feedback gevraagd kan worden. Na het lezen van het boekje heb ik dit toegepast door in een regulier overleg om feedback aan één van mijn opdrachtgevers te vragen. De inhoud van het boek zal menigeen bekend in de oren klinken. Nijman beschrijft stelregels voor het geven en ontvangen van feedback die veel mensen weleens (in een training) gehoord zullen hebben. Toch heeft het boekje toegevoegde waarde, omdat Nijman een en ander duidelijk en concreet op een rijtje zet. Het boek reikt daarnaast praktische handvatten aan voor het geven en ontvangen van feedback. Nijman beschrijft een aantal stappenplannen om feedback te geven of ontvangen en noemt ook een aantal 'feedbackstartzinnen'. Dit laatste doet ze omdat volgens haar een begin maken het moeilijkste is van feedback geven. Naar mijn mening is het boekje door de bondigheid en de ruimte voor notities uitermate geschikt als voorbereiding voor een training over feedback geven. Kortom; 'Kleintje feedback' is een leuk, concreet boekje. Verwacht geen nieuwe inzichten, maar wel een aantal praktische tips die meteen toepasbaar zijn.

Over Jori Ebskamp
Jori Ebskamp is adviseur bij Adviestalent. Hij is als bestuurskundige altijd opzoek naar wat mensen bindt en hoe op basis hiervan kan worden samengewerkt. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden