Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De Coachingbox - serie van 10 cd's

Coachen is in! Iedereen coacht elkaar en wordt gecoacht. In de sport was het al langer bekend, maar nu dus ook gezinscoaching en coaching in organisaties om er maar twee te noemen. In 'De Coachingbox' gaat Marijke Lingsma in op coaching in organisaties. Een blik op de inhoudsopgave leert dat ook binnen een organisatie een veelheid aan coaching voorkomt; coachen van individuen, maar ook teams en zelfs de hele organisatie! Ook kun je leidinggeven op een coachende manier en kun je bij conflicten coachen.

Sven Laudy | 27 januari 2009

Als je de inhoudsopgave van 'De Coachingbox' doorkijkt, lijkt deze op het eerste gezicht een vrij willekeurige verzameling van coachingthema's. En hoewel enige ordening mogelijk was geweest, bijvoorbeeld van individuele coaching, via teamcoaching naar organisatiecoaching, is daar geen gebruik van gemaakt. Bij het beluisteren van de cd's wordt dit beeld versterkt. De tweede cd, 'De organisatiecoach', is dermate filosofisch van aard, dat je deze eerder aan het einde van de reeks zou verwachten dan aan het begin. Gelukkig bevat de luisterbox een rode draad die keurig door alle afleveringen heen is gevlochten. Dit zijn de vier succesfactoren van coaching die telkens terugkeren. Het levert u een beeld van herkenning op en maakt het luisteren eenvoudiger en prettiger. Wat ook als erg prettig overkomt is de rustige, duidelijke vertelstem. Een luister-cd is toch iets anders dan een boek lezen. Op lang niet alle momenten is dit het meest geschikte medium. Bij de toelichting van het model van Paul Hersey en Kenneth Blanchard, wil je natuurlijk gewoon het plaatje zien van de 2x2-matrix van hun model. De integrale teksten bevatten overigens wel tekeningen en figuren. Er wordt regelmatig gewerkt met korte uitwerkingen van twee- of meergesprekken. Dit maakt de tekst luchtig en leuk om te luisteren. En herkenbaar. Die medewerker, die niet goed weet wat ie wil, heb ik in mijn organisatie ook rondlopen! Van zulke dialogen tussen coach en gecoachte hadden er meer in de tekst gemogen. Wat leer je nu van 'De Coachingbox'? Op inhoud beoordeeld, is het de aanschaf waard? Het levert in ieder geval zo'n 12 uur luisterplezier op. Wat kun je in 12 uur leren? De pdf-teksten beslaan elk zo'n 25 pagina's. De luisterbox zou dus een boek zijn van 275 pagina's, een middelmatig dik boek. De cd's geven dan ook veel informatie achter elkaar waarbij mijn vinger dichtbij de terugspoel-knop lag, om nog even dat stukje opnieuw te beluisteren! En toch blijft het idee hangen dat het tien verschillende inleidingen zijn op telkens een ander thema van het coachen. Als het om organisatiecoaching gaat, wordt het onderwerp goed behandeld, maar na het beluisteren heb je niet het gevoel dat je er nu alles vanaf weet. Er moet meer zijn dan dit! 'De Coachingbox' van Marijke Lingsma is een verzameling prettig ingesproken luister-cd's die een goed overzicht bieden van coaching in organisaties. En hoewel het mijns inziens inleidende teksten zijn, geeft het een schat aan informatie aan de (beginnende) coach. Na het beluisteren van de afleveringen bent u niet meteen een goede coach - coachen is immers een vaardigheid en vergt veel oefening - maar heeft u wel zin om met coaching aan de slag te gaan!

Over Sven Laudy

Sven Laudy is als bedrijfskundige werkzaam voor Quicken Organisatie Adviseurs. Zijn specialisme in groepsdynamica zet hij in om de samenwerking van teams binnen organisaties te verbeteren. Sven is bereikbaar via sven@quickenadvies.nl.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden