Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Bommetje

Een merkwaardige titel voor een boek: 'Bommetje. Een aanslag op uw ego'. Wat zou dit betekenen? Een echte bom of iets anders... Geeft dit direct de kern van het boek weer? Ja. De auteurs, Paul Kortman en Peter Kemperman, willen u als de lezers ervan bewust maken dat uw eigen gedrag bepalend is voor het resultaat dat u boekt.

Jaap Hollaar | 18 maart 2008

Paul Kortman en Peter Kemperman zetten in 'Bommetje' uiteen dat uw gedrag, dat voor uzelf grotendeels onzichtbaar is, de wereld creëert waarin u leeft. Uw 'routinegedrag' voelt comfortabel voor de eigenaar, terwijl het verstorend kan werken op het behalen van het beoogde resultaat. Routinegedrag is bovendien een verslaving; uw ego ervaart het gedrag als vanzelfsprekend. De verslaving is zo sterk dat feedback op gedrag dikwijls leidt tot een rectificatie vanuit het ego. Dit 'Bommetje' voor onder uw ego is een prachtig hulpmiddel om uw routinegedrag te doorbreken en uw kwaliteiten in te zetten waarvoor ze bedoeld zijn. Wil je doormodderen of doorbreken? 'Bommetje' geeft je een kijk achter de schermen van ons bewustzijn en de wijze waarop wij zelf onbewust ons eigen gedrag en de organisatiecultuur creëren en in stand houden, ondanks het feit die te willen veranderen. Het wordt duidelijk dat ander gedrag niet maakbaar is, maar wel degelijk kan ontstaan. Dit boek geeft aan hoe. Bovendien geeft het een extra dimensie en een diepere betekenis aan het leven. Hierdoor vormt 'Bommetje' een solide basis voor het op natuurlijke wijze veranderen van eigen- en organisatiegedrag. Het is geen wetenschappelijk betoog en een literatuuropgave ontbreekt. Het boek is wel voorzien van vele rake spreuken. Zoals: 'Missie: mijn nut is waar ik energie uit put'. Leuk en luchtig geschreven. 'Bommetje' is een doorlopende interventie voor ieder individu en alle beroepsgroepen. Zonder scrupules halen de schrijvers geaccepteerde kaders onderuit, omdat die ons leren in de weg staan. Als je niet bang bent om met jezelf geconfronteerd te worden en je leest om te leren en niet ter verkrijging van bevestiging voor hetgeen je reeds denkt te weten, dan is dit het boek bij uitstek. Dit 'Bommetje' is daarbij een prachtig hulpmiddel. Feedback is immers een kans om te leren. Leren doet pijn. Een bom onder je ego vraagt dan ook om durf.

Over Jaap Hollaar

Jaap Hollaar MBA is Hoofd Stafbureau Facilitaire Zaken bij het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee (ISGO) en heeft zijn MBA behaald bij Business School Nederland te Buren.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Paul Kortman, Peter Kemperman
Bommetje

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden